Investiční aktuality

2.kvartál 2024: Google vyplatil 1.dividendu, Starbucks padá, trhy rostou

Ukázkový zub v podobě 5% poklesu začátkem dubna vytvořil symbolický schod do dalšího růstového kvartálu. Mimochodem, to stejné se stalo na startu tohoto 3.kvartálu. Žeby nádech na další růst? To uvidíme.

KOMENTÁŘ K VÝVOJI TRHŮ


NVIDIA TÁHNE TRHY

Tahounem růstu akciových trhů byly USA v čele s růstovým investičním stylem. Nejvíce táhl technologický sektor. A z něj opět nejvíce NVIDIA. Jejích 37 % táhne celý trh. Jedním úhlem pohledu je to krásný příběh. Druhý úhel pohledu je pro investování vlastně dost nebezpečný. FOMO efekt u spousty nezkušených investorů působí na emoce a tlačítko „koupit“ neuvěřitelným tlakem. Ovšem jedno velmi známé investiční pravidlo říká přeneseně „Nakupuj, když všichni prodávají. Prodávej, když všichni nakupují.“ A když už dneska NVIDIU opravdu řeší a lidi v řadě u pokladny, tak si říkám – nakoupit nebo prodat?

Rozhodně neplatí, že se daří jen technologickým firmám, a že zbytek trhu leží v prachu. Výsledková sezona nebyla pozitivní zdaleka jen pro technologické firmy. Například velké banky na Wall Street – JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Goldman Sachs a Morgan Stanley – všechny reportovaly velmi dobrá čísla. Což nám investorům mimo jiné poskytuje informaci, že americká ekonomika je stále v solidní kondici.

Evropa nejspíš rozdýchávala volby do Evropského parlamentu a možná i proto se trhy vrtěly v rozpětí 0-2 % celý tento kvartál s tím, že skončily na 0. Jako NVIDIA táhne USA, tak Francie táhne Evropu. Ovšem opačným směr, mínus 8 %. To hodně Evropský akciový index STOXX 50 i širší STOXX 600.

Francouzský akciový index CAC 40

Japonské akciové trhy v dubnu poklesly o maličko víc a do konce června dohnaly už jen tzv. zápornou 0.

Emerging markets letos s rozvinutými trhy drží krok. Od dubna do konce června přidaly 3,5 %.

Ve výsledku globální akciové indexy včetně rozvíjejících se trhů zaznamenaly růst o 2,5 %.

VÝHLED


Řada lidí, včetně mě, mluví o tom, že jsou v dnešní době některé části trhů přehřáté. Především americký akciový trh, kde drtivě vévodí tzv. Magnificient 7. K té údajné nezdravé koncentraci amerického akciového trhu se v květnu detailně věnoval John Rekenthaler z výzkumné agentury Morningstar. Rekenthaler si vzal vždy sto amerických firem s největšími zisky a poté sledoval, jaký podíl mezi nimi měly dominantní firmy (největší pětka a desítka). A šel přitom až do padesátých let minulého století.

Výsledek vypadá takto:

Zdroj: Morningstar

Přirozeně, dominantní firmy se v čase mění. Jak uvádí Rekenthaler, v roce 1963 bylo mezi deseti nejúspěšnějšími korporacemi hned pět ropných firem, dále dvě automobilky, dva konglomeráty a jedna technologická společnost. Dnes je seznam zcela odlišný.

Podstatné ale je, že historie nám jasně říká, že současná koncentrace akciového trhu je naprosto normální.

Pokud se bavíme o kvalitně globálně diverzifikovaných portfoliích, tak bych byl úplně v klidu. Pokud má někdo převahu investice v Severní Americe, například prostřednictví ETF SP500, tak bych opatrný byl.

PŘEHLED GLOBÁLNÍCH FINANČNÍCH TRHŮ


Děkuji Michalu Stupavskému a Conseq Investment za toto shrnutí.

MĚNY


ZAJÍMAVOSTI


Google vyplatil 1. dividendu

Alphabet, mateřská společnost Googlu, zvýšila čistý zisk o víc než 50 procent. Firma se navíc rozhodla akcionářům vyplatit svou historicky první dividendu. Přestože se jedná o skromnou výplatu, jde o významný krok. Potvrzuje, že technologické firmy jsou stále více ochotné podělit se s akcionáři o své obrovské rezervy hotovosti. Nehledě na to, že dividenda Alphabetu má v dalších letech velký prostor pro růst.

Aktuální trendy na trhu s rekreačními nemovitostmi

V roce 2021, v období pandemie COVID-19, došlo k výraznému růstu poptávky po rekreačních nemovitostech, jako jsou chaty a chalupy. Omezení cestování a další opatření vedly k tomu, že lidé hledali alternativy pro trávení volného času a rekreaci v České republice. Tento trend způsobil prudký nárůst cen rekreačních objektů.

Rok 2022 přinesl změnu. S obnovením možnosti cestování a vysokými cenami rekreačních nemovitostí zájem o ně výrazně opadl. Tento pokles poptávky způsobil pokles cen minimálně o 30 % a realitní kanceláře začaly opět plnit své nabídky.

V roce 2023 a současnosti se na trhu objevují chaty a chalupy, které byly koupeny během pandemie, od majitelů, kteří zjistili, že chataření není pro ně. 

V současné době je nabídka rekreačních nemovitostí dvojnásobná oproti minulému roku a ceny vzrostly o 3 %, což odpovídá úrovni současné inflace. Je však důležité zmínit, že se jedná o nabídkové ceny, které mohou být díky větší nabídce a menšímu zájmu ze strany kupujících předmětem vyjednávání. Mezikvartálně ceny poklesly o 5 %.

Zajímavým fenoménem poslední doby je rostoucí zájem o zahraniční nemovitosti. Lidé si uvědomují, že za podobnou cenu jako za chatu u Prahy mohou pořídit dům například ve Španělsku, Chorvatsku či dokonce v exotičtějších destinacích jako je Omán.

Investujte.

Je to správné.

A investujte prozíravě.

Jsem Martin Kubát a pomáhám úspěšným budovat a chránit jejich majetek.

A tohle už jste četli?

Srpnový pokles má na svědomí trh práce v USA

V posledních dnech jsme zažili pokles na akciových trzích. Chytla se toho média a jak je již zvykem, rozmázla ho do nesmyslných veličin. Nebo v tomto případě nížin. A když k tomu přidáme youtubery lačné po počtech zhlédnutí a lajcích, tak je z toho slušná polízanice....

1.kvartál 2024: Růstová nálada, až na dluhopisy

První kvartál letošního roku byl pro akciové investory štědrý. Americké akcie vzrostly o 10,6 % a evropské držely krok, když přidaly 9,7 %. Jednoznačným premiantem byl ovšem japonský akciový trh, s růstem na úrovni 18,1 %. O poznání hůře si vedly akcie...

Jak si vedly investice v roce 2023?

Mrzutý počátek, krachy bank a bankovní krize, věštění z vnitřností, AI úlet Nvidie, pokořená inflace, zlomené úroky a listopadový spurt. Wow, v roce 2023 se toho stalo opravdu hodně. Pojďme se na to společně podívat. SHRNUTÍ ROKU 2023 A VÝHLED Rok 2023 už můžeme...

INVESTIČNÍ AKTUALITY 3.kvartál 2023 – Mírná turbulence, inflace, úroky, dluhopisy

Ve třetím kvartálu 2023 se finanční trhy nacházely v mírně turbulentním období. Inflace v ČR je 6,9 %, ale už má klesající tendenci. Úroková sazba ČNB se drží na 7 %. Dluhopisy mají žně a akcie jsou v normálu. Pojďme se na to společně podívat trochu více. AKCIE...

Martin Kubát

Autor

Jednou měsíčně vám pošleme nejnovější články. Zaregistrujte se k odběru.

Archiv