Investiční aktuality

INVESTICE V ROCE 2022

Máme za sebou velice obtížný rok, kdy výrazné poklesy zaznamenaly akcie i dluhopisy. Vysoká inflace, ruská agrese, růst cen energií, následky poruch dodavatelských řetězců z doby pandemie, růst úrokových sazeb. Tohle všechno mělo vliv na rok 2022 z pohledu investic. Zároveň přinesl spoustu ponaučení a příležitostí.

AKCIE V POKLESU – ZKUŠENOST I ŠANCE

Před rokem jsem psal o roku 2021 jako o „dalším růstovém roku“. Nyní se karta obrátila. Z pohledu investování se neděje nic výjimečného. Při investování se standardně střídají období růstů a poklesů. S tím, že období růstu je statisticky výrazně delší. Jenže to poslední bylo tak dlouhé, že jsme na poklesy zapomněli. A tak jsme ztratili ostražitost. Proto nás aktuální pokles tak „bolí“. Zároveň v těchto obdobích mají prozíraví investor žně – velký pokles je velká šance k nákupu. Dlouhodobě tato investice přinese velmi zajímavé zhodnocení.

Pokles zaznamenala většina akciových tříd. Vyspělé a rozvíjející se trhy i většina hlavních sektorů.  Jednu z nejhorších výkonností zaznamenaly akcie technologických firem. Výjimkou byly některé specificky regionálně či sektorově zaměřené fondy. Úspěch slavil energetický sektor v čele s těžaři ropy a plynu. Relativně se dařilo investicím v Brazílii a Mexiku. A vítězem roku jsou 2 fondy zaměřené na Turecko. Oba rostly přes 100%.

DLUHOPISY ZPÁTKY VE HŘE

Průměrná cena kvalitních dluhopisových fondů (tzn. státní a kvalitní korporátní dluhopisy) v roce 2022 klesla o 1,7 %. Může za to propad cen dluhopisů kvůli tomu, jak se zvyšovala inflace a základní sazba České národní banky.

Fondy s investicemi do rizikových a spekulativních dluhopisů ztratily za rok 2022 v průměru 7,6 %.

Americké státní dluhopisy zaznamenaly rekordní ztrátu, poháněnou inflačními tlaky. Bloomberg US Treasury Index klesl o 12,5 %, což je největší ztráta za posledních 40 let. Index českých vládních dluhopisů odepsal kolem 8 % , na vině opět byly rostoucí sazby.

KOMODIT VÝRAZNĚ ZDRAŽILY

Ceny komodit na burze v roce 2021 prudce stouply. Nejvíce stouply ceny energií, ropy, plynu, uhlí a cena elektřiny na burze v jeden okamžik vyskočila na čtyřnásobek. Stouply také ceny průmyslových kovů. Zemědělské komodity rovněž výrazně zdražily.

Pouze drahé kovy (zlato, stříbro) mírně zlevnily.

NEMOVITOSTNÍ FONDY

Nemovitostní fondy za rok 2022, stejně jako za několik posledních let, vykázaly velmi dobré výsledky, u většiny se zhodnocení pohybovalo kolem 4-7%. Tuhle větu jsem psal i před rokem. Nemovitostní složka v portfoliích našich klientů zmírňovala celkové poklesy.

Oproti nejistému vývoji rezidenčních nemovitostí, tedy pro vlastní bydlení, by nemovitostní fondy měli v roce 2023 opět držet kurz a hodnotu. S inflací narostlo nájemné, které se promítá do výnosů fondů.

Stejný princip platí i pro zemědělskou půdu – i zde můžeme se zvýšenou inflací očekávat vyšší výnosy.

Ceny rezidenčního bydlení v některých lokalitách a typech nemovitostí začaly mírně klesat.

BOLESTIVÝ BOJ S INFLACÍ

Boj s inflací přirozeně není bezbolestný. Mimo jiné se výrazně prodražují hypotéky a další úvěry. Jedná se ovšem o nutné zlo. Dlouhotrvající vysoká inflace totiž spolehlivě likviduje bohatství, které společnost vytvořila. Jinými slovy, cenová stabilita je naprosto základním předpokladem dlouhodobě prosperující ekonomiky.

VÝKONNOST V ROCE 2022

JEDNOTLIVÉ TRHY:

Globální akciový trh – vyspělé trhy   👉   index MSCI world = -19,4%

Globální akciový trh – rozvíjející se trhy   👉   index MSCI world = -21,9%

Severní Amerika / USA   👉   index S&P500 = -19,8%

Evropa   👉   index STOXX Europe 600 = -12,2%

Japonsko   👉   index Nikkei 225 = -11 %

DIVERZIFIKOVANÉ INVESTIČNÍ PORTFOLIO

Vytvořené a poskládané dle našeho výběru konkrétních fondů.

60/40 znamená, že je v portfoliu 60% dynamická, zpravidla akciová složka a 40% klidnější, zpravidla dluhopisová, nemovitostní či peněžní složka.

👉 rentiérské portfolio pro čerpání renty 60/40 = -7,1%

👉 dynamické portfolio pro budování majetku 80/20 = -11,0%

JEDNOTLIVÉ FONDY – nejčastěji používané v portfoliích našich klientů

Akciový fondy – vyspělé trhy, globální (Amerika, Evropa, Japonsko, Velká Británie)

👉 Partners 7 Stars = -5,6%
👉 Akciový fond Fidelity World Fund = -16,2%

👉 Partners Dividend Selection = -10,0%

Akciový fondy – rozvíjející se trhy, globální (Asie, Latinská Amerika, Afrika,…)

👉 Fidelity Emerging Markets (USD) = -34,4%

Dluhopisové fondy

👉 Partners Bond Opportunity = +2,7%

👉 Conseq Invest Dluhopisový = +1,4%

Nemovitostní fondy

👉 Podfond Trigea (CZK) = +6,4%

👉 Conseq realitní (CZK) = +10,2%

Vidíte, že portfolio manažeři většiny námi zvolených akciových fondů akciové TRHY porážejí. Globální akciový fond Partners 7 Stars dokonce velmi výrazně. Fond Vám ušetřil 14% oproti trhu, cože je jeho skvělá vizitka.

PRŮVODCE INVESTORA V ROCE 2023 

Náš investiční analytik a portfolio manažer Martin Tománek ukazuje praktický přehled pro rok 2023.

Pro přehlednost si v bodech uvedeme několik doporučení a postřehů, které by investorům mohly pomoci s řízením jejich investic.

  • Máme za sebou velice obtížný rok, kdy výrazné poklesy zaznamenaly akcie i dluhopisy. A to je důvod k optimismu! Obecně totiž platí, že čím nižší ceny akcií a dluhopisů jsou, tím vyšší je jejich budoucí výnosový potenciál.
  • Atraktivní jsou nadále zejména hodnotové akcie. Tedy akcie z tradičních odvětví typu farmacie, energie, banky a podobně. Nicméně pro drtivou většinu investorů lze doporučit jednoduchý a poněkud ignorantský přístup: držet vyvážený mix hodnotových a růstových akcií. 
  • Cenově atraktivní jsou i realitní investiční trusty (REITs), které pro dlouhodobého investora aktuálně představují zajímavou nákupní příležitost.
  • Někteří investoři mají v současné době tendenci směřovat příliš velkou část svého majetku do komodit, a to v důsledku jejich solidní výkonnosti v poslední době. Někteří preferují komoditní fondy, jiní jednotlivé komodity, například zlato. Faktem ovšem je, že komodity jsou vysoce volatilní a z hlediska výkonnosti na dlouhém horizontu výrazně zaostávají za akciemi. Komodity jsou vhodné maximálně jako doplněk (nikoli základní stavební kámen) investičního portfolia.
  • V roce 2022 se objevily prognózy, podle kterých je Česká republika ohrožená měnovou krizí. Tyto předpovědi by měl investor ignorovat. Česká koruna samozřejmě potenciálně oslabit může. Pravděpodobnost černých scénářů je však velmi nízká. Navíc investor se může pro případ poklesu koruny jednoduše zajistit tím, že do svého portfolia zařadí cizoměnové fondy (USD, EUR).
  • V poslední době míra inflace o něco poklesla. Investoři by však měli předpokládat, že boj ještě není vyhraný. Rychlý návrat k 2% inflaci není moc pravděpodobný.
  • Válka na Ukrajině bohužel nemá žádné snadné řešení. Vladimir Putin se svých imperiálních snů jen tak nevzdá. A ukrajinský prezident Zelenský nehodlá Moskvě postoupit žádné území – řada Ukrajinců by to vnímala jako zradu, zejména v kontextu desítek tisíc obětí ruské agrese. Naprostá neslučitelnost postojů obou válčících stran znamená, že válka na Ukrajině bude mít pravděpodobně dlouhodobější charakter.

Investujte.

Je to správné.

A investujte prozíravě.

Jsem Martin Kubát a pomáhám úspěšným budovat a chránit jejich majetek.

A tohle už jste četli?

2.kvartál 2024: Google vyplatil 1.dividendu, Starbucks padá, trhy rostou

Ukázkový zub v podobě 5% poklesu začátkem dubna vytvořil symbolický schod do dalšího růstového kvartálu. Mimochodem, to stejné se stalo na startu tohoto 3.kvartálu. Žeby nádech na další růst? To uvidíme. KOMENTÁŘ K VÝVOJI TRHŮ NVIDIA TÁHNE TRHY Tahounem růstu...

1.kvartál 2024: Růstová nálada, až na dluhopisy

První kvartál letošního roku byl pro akciové investory štědrý. Americké akcie vzrostly o 10,6 % a evropské držely krok, když přidaly 9,7 %. Jednoznačným premiantem byl ovšem japonský akciový trh, s růstem na úrovni 18,1 %. O poznání hůře si vedly akcie...

Jak si vedly investice v roce 2023?

Mrzutý počátek, krachy bank a bankovní krize, věštění z vnitřností, AI úlet Nvidie, pokořená inflace, zlomené úroky a listopadový spurt. Wow, v roce 2023 se toho stalo opravdu hodně. Pojďme se na to společně podívat. SHRNUTÍ ROKU 2023 A VÝHLED Rok 2023 už můžeme...

INVESTIČNÍ AKTUALITY 3.kvartál 2023 – Mírná turbulence, inflace, úroky, dluhopisy

Ve třetím kvartálu 2023 se finanční trhy nacházely v mírně turbulentním období. Inflace v ČR je 6,9 %, ale už má klesající tendenci. Úroková sazba ČNB se drží na 7 %. Dluhopisy mají žně a akcie jsou v normálu. Pojďme se na to společně podívat trochu více. AKCIE...

Martin Kubát

Autor

Jednou měsíčně vám pošleme nejnovější články. Zaregistrujte se k odběru.

Archiv