Investiční aktuality

Ukrajina vs. Investice – vol.6 (konec)

Po krátké odmlce (byl jsem měsíc nemocný) opět přináším čerstvé informace o našich investicích a investičním světě.

Po dobu mé nepřítomnosti se nám opět vrátila velmi lákavá investiční příležitost – trhy nám sklouzly i k -18 %. Konec minulého týdne přinesl několik pozitivních zpráv, takže jsme aktuálně cca -13 % od počátku roku, dle regionu:

  • Celý svět: -12,9 %
  • USA: -13,3 %
  • Evropa: -11,4 %

PROČ?

Duben byl jedním z těch měsíců, kdy nebylo kam uhnout. Naprosto proti ekonomickým teoriím padaly ceny akcií a současně i ceny dluhopisů.

Argumentem však tentokrát nebyl konflikt na Ukrajině. S ukrajinským konfliktem už se finanční trhy naučily žít. Teď se jen sází, jak dopadne odřezávání Evropy od závislosti na ropě a plynu z Ruska.

Hlavní slovo převzala americká centrální banka Fed se svým zvedáním sazeb. I všechny hlavní centrální banky začaly buď zpřísňovat měnovou politiku, nebo se k těmto krokům velmi silně přihlásily. Každou vystrašila inflace: v USA je přes osm procent, v eurozóně překonala sedm procent, u nás doma v ČR nám inflační teploměr ukazuje 14,2% na nulou.

NAŠE PORTFOLIA?

Nicméně nastavení našich portfolií je především dlouhodobé, tedy by nás krátkodobé propady měly nechávat naprosto chladnými, resp. z nich můžeme naopak silně těžit.

Krásný příklad pro vysvětlení – když pojedeme v srpnu na dovolenou, tak nám je taky jedno, že dnes prší 😊

CO TEĎ?

  1. ❌😱 Nepanikařit – není důvod, investujeme dlouhodobě. Krátkodobé rezervy máme jindy.
  2. 🛒🏬 Přikoupit – máme-li volné peníze, je fajn další část poslat – DETAILY PRODEBRTE S VAŠÍM PORADCEM
  3. 🍀📈 Těšit se na další růsty – budou, stejně jako pokaždé v historii byl, tak budou i nyní.

Přidaná hodnota portfolio-manažerů FONDŮ z našich portfolií?

Výhoda investování do aktivně řízených fondů je, že za nimi stojí konkrétní člověk a tým a který fond vede a spravuje. Jinými slovy může, ale tak nemusí, svými schopnostmi překonat trh = růst více či padat méně. Často svým klientům doporučuji se zaměřit na tu druhou část – padat méně. Mnohem větší emoční zátěž nám přináší padající trhy než ty krásně rostoucí.

Příklady námi doporučovaných globálních akciových fondů:

  • Fidelity World Fund: -10,11 %
  • Partners 7 Stars: -4,97 %
  • Amundi Funds Pioneer Global Equity: -5,21 %

Je krásně vidět, že všechny aktivně řícené fondy „ubrzdily“ propady a naše investice ochránily. Ty rozdíly jsou i 8 % (!!!).

JDEME SPRÁVNOU CESTOU

Investování je běžnou součástí našeho každodenního života.

A my Vás jím rádi provedeme a povedeme.

Investujte.

Je to správné.

A investujte prozíravě..

Jsem Martin Kubát a pomáhám úspěšným budovat a chránit jejich majetek.

A tohle už jste četli?

Srpnový pokles má na svědomí trh práce v USA

V posledních dnech jsme zažili pokles na akciových trzích. Chytla se toho média a jak je již zvykem, rozmázla ho do nesmyslných veličin. Nebo v tomto případě nížin. A když k tomu přidáme youtubery lačné po počtech zhlédnutí a lajcích, tak je z toho slušná polízanice....

2.kvartál 2024: Google vyplatil 1.dividendu, Starbucks padá, trhy rostou

Ukázkový zub v podobě 5% poklesu začátkem dubna vytvořil symbolický schod do dalšího růstového kvartálu. Mimochodem, to stejné se stalo na startu tohoto 3.kvartálu. Žeby nádech na další růst? To uvidíme. KOMENTÁŘ K VÝVOJI TRHŮ NVIDIA TÁHNE TRHY Tahounem růstu...

1.kvartál 2024: Růstová nálada, až na dluhopisy

První kvartál letošního roku byl pro akciové investory štědrý. Americké akcie vzrostly o 10,6 % a evropské držely krok, když přidaly 9,7 %. Jednoznačným premiantem byl ovšem japonský akciový trh, s růstem na úrovni 18,1 %. O poznání hůře si vedly akcie...

Jak si vedly investice v roce 2023?

Mrzutý počátek, krachy bank a bankovní krize, věštění z vnitřností, AI úlet Nvidie, pokořená inflace, zlomené úroky a listopadový spurt. Wow, v roce 2023 se toho stalo opravdu hodně. Pojďme se na to společně podívat. SHRNUTÍ ROKU 2023 A VÝHLED Rok 2023 už můžeme...

Martin Kubát

Autor

Jednou měsíčně vám pošleme nejnovější články. Zaregistrujte se k odběru.

Archiv