Investiční aktuality

INVESTIČNÍ AKTUALITY 1.kvartál 2023 – akciové uklidnění, svěží dluhopisy, bankroty bank

V prvním kvartálu roku 2023 došlo k uklidnění na akciových trzích, dluhopisy si po mnoha letech užívají vysoké úroky, inflace začala klesat, ceny energií se dostal na předválečnou úroveň a také ve světě zbankrotovaly některé banky.

POZITIVNÍ PŘEKVAPENÍ

Navzdory různým pesimistickým prognózám růst globální ekonomiky v prvním kvartálu pozitivně překvapil. K lepší náladě přispěly i výrazně klesající ceny energetických komodit.

Americké akcie vzrostly během kvartálu o necelých 8 %, evropské přidaly téměř 11 %, japonské 7 %.

Podvýkonné byly akcie rozvíjejících se trhů, které si připsaly 4 %.

Z hlediska investičních stylů si skvěle vedly globální růstové akcie. Index MSCI World Growth vzrostl o výrazných 15 %. Naopak hodnotové akcie po hvězdném roce 2022 v prvním kvartálu letošního roku výrazně zaostávaly.

Dobře si vedly dluhopisy, a to jak kvalitní, tak i high-yield. Například globální dluhopisový index Barclays Global Aggregate přidal 3 %. Výjimku tvořily komodity. Široký komoditní index Bloomberg Commodity Index ztratil více než 5 %.

BANKROTY BANK

V první kvartálu jsme zaznamenali bankroty některých bank. Otázka je – Jde o krizi bank nebo krizi bankovního systému?

Bankroty amerických bank Silicon Valley Bank (SVB) a Signature a pád Credit Suisse vedly v březnu k výrazným výprodejům v sektoru financí. Dokonce i největší a nejziskovější banky během měsíce odepsaly až čtvrtinu své hodnoty. 

Přestože se mnozí investoři obávají o zdraví bank, je vypuknutí systémové krize nepravděpodobné. Globální bankovní systém prošel po finanční krizi 2008 výraznými změnami, díky nimž se stal silnějším a odolnějším. Letošní stres v bankovním sektoru můžeme vysvětlit špatným risk managementem zmíněných finančních institucí.

Tuto naši tezi potvrzují i poslední hospodářské výsledky velkých amerických bank. JPMorgan Chase, největší americké bance, vzrostl v prvním kvartálu 2023 zisk o 52 procent. Banka zároveň profitovala z kolapsu SVB, když zaznamenala nárůst vkladů o 37 miliard dolarů. Klienti zkrachovalé SVB upřednostnili bezpečí megabank na Wall Street. Nepřekvapí, že mnozí z nich zaparkovali své úspory v největší americké bance vůbec. Každopádně velice solidní výsledky reportovaly i další velké banky, například Citigroup nebo Wells Fargo.

Jaký z toho plyne závěr pro investora? Být megabankou je skvělé. Dokonce i v době bankovní krize.

ENERGIE A ČÍNA

Nyní si uveďme dvě dobré zprávy, které jsou nejlépe vidět v grafech.

Z prvního grafu je patrné, že ceny plynu v poslední době výrazně poklesly. Uprostřed grafu vidíme extrémní nárůst cen z podzimu loňského roku. Jenže jak tzv. Svíčka vyrostla tak velmi rychle splaskla. Ve skutečnosti jsou nyní ceny hluboko pod úrovní ze začátku roku 2022, tedy před vypuknutím války na Ukrajině! Rovněž ceny elektřiny a ropy nepředstavují pro globální ekonomiku žádný problém. 

Ve druhém grafu vidíme zrychlující hospodářský růst Číny poté, co Peking ukončil dlouhotrvající politiku nulové tolerance Covidu. Ta si přitom vybírala krutou daň na ekonomické aktivitě.

Přestože je růst čínského HDP pod úrovní 5% cíle, který si vytyčil Peking, je stále slušný. A také pozitivní pro riziková aktiva (akcie). 

POZOR ZLATO 

Mám pro vás také jedno varování

V úvodu jsem zmínil, že široký komoditní index Bloomberg v prvním kvartálu ztratil víc než 5 %. Ovšem ne každá komodita klesala. Mezi výjimky patřilo zlato. Cena zlata v prvním kvartálu vzrostla o bezmála 8 %. Pokud si vezmeme pětiletý horizont do 31. března 2023, zjistíme, že cena zlata rostla tempem 8,1 procenta ročně.

Přestože se tato čísla jeví atraktivně, musíme na tomto místě investory varovat. Zlato totiž na dlouhém horizontu nemůže soutěžit s akciemi. V následujícím grafu uvádíme výkonnost amerických akcií (včetně dividend) od konce 80. let minulého století. Tuto výkonnost potom srovnáváme s vývojem ceny zlata. Výsledek? Zatímco americké akcie přinesly výnos mírně nad 10 % ročně, cena zlata rostla tempem 4,9 % ročně. To je přímo propastný rozdíl.

Když navíc zohledníme fakt, že mnozí investoři při nákupu fyzického zlata finančně krvácí (platí vysokou marži obchodníkovi), dospějeme nevyhnutelně k závěru, že návratnost takové investice není dostatečně zajímavá. Rozhodně ne natolik, aby dávalo smysl směřovat do zlata víc než pár jednotek procent svého majetku.

Investoři by se neměli nechat zlákat nedávnou poměrně vysokou návratností zlata. Na dlouhém horizontu je to o poznání horší. Proto pozor na marketingová lákadla a vystřižené části grafů.

VÝHLED

Závěrem se pojďme podívat na výhled, co bychom mohli očekávat.

Zatímco opakování systémové krize z roku 2008 je aktuálně velmi nepravděpodobné, mohou letošní problémy regionálních amerických bank (typu SVB) potenciálně vést k utažení podmínek na úvěrových trzích. Nižší dostupnost úvěrů by mohla mít negativní dopad na ekonomickou aktivitu v následujících kvartálech. Tento vliv však nelze žádným způsobem předvídat ani vyčíslit. 

Investorům tak nedoporučujeme v investičním portfoliu provádět žádné výraznější změny. 

Maximálně si se svým investičním poradcem zkontrolujte svou strategickou alokaci aktiv, zda se Vám výrazněji nezměnila váha jednotlivých aktiv. Případně, zda je prostor pro využití investičních příležitostí zainvestováním nových peněz.

Pokud nemáte s kým strategii konzultovat, můžete se ozvat přímo mě přes kontaktní formulář na webu investicast.cz či přes kontakty na webu uvedených.

Investujte.

Je to správné.

A investujte prozíravě.

Jsem Martin Kubát a pomáhám úspěšným budovat a chránit jejich majetek.

Video komentář k tržnímu vývoji

A tohle už jste četli?

2.kvartál 2024: Google vyplatil 1.dividendu, Starbucks padá, trhy rostou

Ukázkový zub v podobě 5% poklesu začátkem dubna vytvořil symbolický schod do dalšího růstového kvartálu. Mimochodem, to stejné se stalo na startu tohoto 3.kvartálu. Žeby nádech na další růst? To uvidíme. KOMENTÁŘ K VÝVOJI TRHŮ NVIDIA TÁHNE TRHY Tahounem růstu...

1.kvartál 2024: Růstová nálada, až na dluhopisy

První kvartál letošního roku byl pro akciové investory štědrý. Americké akcie vzrostly o 10,6 % a evropské držely krok, když přidaly 9,7 %. Jednoznačným premiantem byl ovšem japonský akciový trh, s růstem na úrovni 18,1 %. O poznání hůře si vedly akcie...

Jak si vedly investice v roce 2023?

Mrzutý počátek, krachy bank a bankovní krize, věštění z vnitřností, AI úlet Nvidie, pokořená inflace, zlomené úroky a listopadový spurt. Wow, v roce 2023 se toho stalo opravdu hodně. Pojďme se na to společně podívat. SHRNUTÍ ROKU 2023 A VÝHLED Rok 2023 už můžeme...

INVESTIČNÍ AKTUALITY 3.kvartál 2023 – Mírná turbulence, inflace, úroky, dluhopisy

Ve třetím kvartálu 2023 se finanční trhy nacházely v mírně turbulentním období. Inflace v ČR je 6,9 %, ale už má klesající tendenci. Úroková sazba ČNB se drží na 7 %. Dluhopisy mají žně a akcie jsou v normálu. Pojďme se na to společně podívat trochu více. AKCIE...

Martin Kubát

Autor

Jednou měsíčně vám pošleme nejnovější články. Zaregistrujte se k odběru.

Archiv