Investiční aktuality

INVESTIČNÍ AKTUALITY 3.kvartál 2023 – Mírná turbulence, inflace, úroky, dluhopisy

Ve třetím kvartálu 2023 se finanční trhy nacházely v mírně turbulentním období. Inflace v ČR je 6,9 %, ale už má klesající tendenci. Úroková sazba ČNB se drží na 7 %. Dluhopisy mají žně a akcie jsou v normálu.

Pojďme se na to společně podívat trochu více.

AKCIE

Zatímco v červenci hlavní světové akciové burzy zaznamenaly zisky, v srpnu a září se situace otočila. Sečteno, podtrženo během třetího kvartálu akciové trhy zažily mírný pokles.

Americké akcie poklesly o 3,3 %, evropské o 3,4 %, akcie emerging markets odepsaly 2,8 %. Ještě výraznějších ztrát jsme byli svědky u akcií malých firem (-4,3 %) a u realitních investičních trustů (REITs), které ztratily výrazných 6,5 %.

Tohle mírné kolísání je v rámci standardní odchylky, takže můžeme říci, že je situace vlastně normální a není třeba se přehnaně radovat či panikařit.

DLUHOPISY ČR VS SVĚT

V ČR mají dluhopisové investice žně, ovšem díky stále jemně rostoucím úrokovým sazbám je ve světe situace rozdílná. Index Bloomberg Global Aggregate ztratil 3,6 %. České dluhopisy představují bezpečný přístav s velmi slušným výnosem, zejména v kontextu aktuálních úrokových sazeb.

Světlou výjimkou byly jen komodity, které si připsaly kladný výnos 4,7 %.

Třetí kvartál investorům v jednom ohledu připomněl obtížný rok 2022. Klesly totiž zároveň ceny akcií i ceny dluhopisů na hlavních světových trzích. Jinými slovy, dluhopisy v době vyšší volatility na akciových trzích neposkytly bezpečný přístav. V 

Česku nás ale dluhopisový trh podržel. I z tohoto důvodu je zásadní mít dluhopisovou část řešenou v zemi, kde žijeme. Dluhopisy jsou napřímo navázané ne ekonomické prostředí konkrétní země. Především na úrokové sazby.

Pro zajímavost české státní dluhopisy nesou aktuálně prakticky stejný výnos jako ty americké. Například desetiletý český státní dluhopis k datu 18.10.2023 nabízel téměř 4,7 %. A hezky v koruně, bez měnového rizika.

PENĚŽNÍ TRH – REPO FONDY

Téměř dva roky žijeme v prostředí léta nevídaném. V prostředí vyšších sazeb stanovených ČNB. Díky této situaci se český investorský slovník obohatil o nový pojem – repofond. Konkurence mezi fondy na peněžním trhu se značně rozšířila. Vznikla spousta nových fondů, které využívají možnost ukládat peníze svých klientů přímo do ČNB za atraktivní zhodnocení přesahující 6 % ročně, avšak při mírném riziku blížícímu se spořicím účtům.

Více o Repo fondech v epizodě číslo 007. Odkaz najdete v popisu videa.

INFLACE A ÚROKOVÉ SAZBY

V České republice je inflace stále vyšší a i proto ČNB drží úrokové sazby na vysoké úrovni. Aktuálních 6,9 % je už ve srovnání s 18 % přijatelné.

Ovšem centrální banky mají stále tendenci držet úrokové sazby na vysoké úrovni. Evropská centrální banka zvyšovala sazbu i v září o 25 bazických bodů, tedy na 4,5 %. Americký FED poslední zvýšení provedl v červenci stejně jako ECB o 25 bazických bodů, ale na 5,5 %. ČNB ponechává sazby stále na 7 %. Navýšení byly očekávané, takže akciové trhy nijak nepanikařily.

Aktuální ekonomická data signalizují slabší růst a inflační tlaky polevují. Investoři jsou tak stále více přesvědčeni o tom, že cyklus zvyšování úrokových sazeb se blíží svému vrcholu. Debata ohledně měnové politiky se tedy mění a aktuálně probíhá kolem otázky, jak dlouho budou klíčové centrální banky FED a ECB držet úrokové sazby na současných relativně vysokých úrovních. 

Investujte.

Je to správné.

A investujte prozíravě..

Jsem Martin Kubát a pomáhám úspěšným budovat a chránit jejich majetek.

Video komentář k tržnímu vývoji

A tohle už jste četli?

2.kvartál 2024: Google vyplatil 1.dividendu, Starbucks padá, trhy rostou

Ukázkový zub v podobě 5% poklesu začátkem dubna vytvořil symbolický schod do dalšího růstového kvartálu. Mimochodem, to stejné se stalo na startu tohoto 3.kvartálu. Žeby nádech na další růst? To uvidíme. KOMENTÁŘ K VÝVOJI TRHŮ NVIDIA TÁHNE TRHY Tahounem růstu...

1.kvartál 2024: Růstová nálada, až na dluhopisy

První kvartál letošního roku byl pro akciové investory štědrý. Americké akcie vzrostly o 10,6 % a evropské držely krok, když přidaly 9,7 %. Jednoznačným premiantem byl ovšem japonský akciový trh, s růstem na úrovni 18,1 %. O poznání hůře si vedly akcie...

Jak si vedly investice v roce 2023?

Mrzutý počátek, krachy bank a bankovní krize, věštění z vnitřností, AI úlet Nvidie, pokořená inflace, zlomené úroky a listopadový spurt. Wow, v roce 2023 se toho stalo opravdu hodně. Pojďme se na to společně podívat. SHRNUTÍ ROKU 2023 A VÝHLED Rok 2023 už můžeme...

INVESTIČNÍ AKTUALITY 1.pololetí 2023 – překvapení investoři

První polovina roku 2023 by se dala shrnout jednoduše takto: Investoři jsou překvapeni tím, že jsou pozitivně překvapeni. Stručně si shrňme události posledních šesti měsíců. KOMENTÁŘ K TRŽNÍMU VÝVOJI – NEKLID KAM SE PODÍVÁŠ První polovinu roku lze charakterizovat jako...

Martin Kubát

Autor

Jednou měsíčně vám pošleme nejnovější články. Zaregistrujte se k odběru.

Archiv