Investiční aktuality

Ukrajina vs. Investice – vol.4

4. kolo je tady a tím pádem máme za sebou měsíc aktualit pro klienty naší finančně-poradenské kanceláře.

Pokud máte dotaz na nějaké konkrétní téma, neváhejte se zeptat. Klidně obratem na tento článek. Odpovím soukromě, případně téma rozvedu v následujícím týdnu v tomto „reportu“.

AKTUÁLNÍ DĚNÍ – válka na Ukrajině:

Stále se vyjednává. Věříme, že to nebude trvat dlouho. Stejně tak akciové trhy, které pokračují v „normálu“ – nezažíváme výrazné poklesy, ani výrazné růsty. Trend je aktuálně mírně růstový – za poslední týden opět přiskočilo +1,2%. 

Za celý měsíc jsme +3%

Věšteckou kouli nikdo nemáme, takže nevíme, jak se bude situace na Ukrajině vyvíjet a tedy nevím, jak se budou vyvíjet akciové trhy.

Vzhledem k tomu, že pro investování máme dlouhodobé horizonty (5 let, optimálně 10 let a víc), tak je nám to vlastně jedno. Za tu dobu se akciové trhy vrátí a ještě významně porostou.

Za posledních 54 let:

Průměrná doba růstu alespoň +20% je cca 1 800 dní – s průměrným zhodnocením +180%.

Oproti tomu průměrná doba poklesů alespoň -20% je jen cca 350 dní – s průměrným poklesem cca 36%.

Graf nám ukázal, že akciové trhy mají tendenci až 5ti násobně překonávat poklesy – růst nad +20% ve srovnání pokles pod -20%.

ROPA (nafta, benzín)

Cena ropy se nám také trochu uklidnila, což je vidět i na benzinkách. Nafta/benzín už nestojí 50 Kč, ale 45 Kč také není žádná sláva.

DIVERZIFIKACE – rozložit rizika

Kvalitní diverzifikace, tedy rozložení investice do více druhů aktiv (akcie, dluhopisy, nemovitosti aj.), nás provede jakýmkoliv obdobím. Což si můžeme krásně ukázat na posledních 3 letech: růst -> covid propad -> růst -> Ukrajina pokles

Kvalitní globální akciový fond přináší výnos. Zároveň nejvíc kolísá.

Nemovitostní a dluhopisový fondy přináší stabilitu a zhodnocením pokrývá inflaci (dluhopisový fondy) či ji mírně překonává (nemovitostní fond).

To celé dohromady je krásná investiční strategie – rozumná, udržitelná, prozíravá.

(Je to jak s těmi vejci – když je ponesu všechny v 1 košíku nebo ve 3, kde budu mít větší šanci, že upeču koláč, ikdyž zakopnu a spadnu? 😊)

Investování je běžnou součástí našeho každodenního života.

A my Vás jím rádi provedeme a povedeme.

Investujte.

Je to správné.

A investujte prozíravě..

Jsem Martin Kubát a pomáhám úspěšným budovat a chránit jejich majetek.

A tohle už jste četli?

2.kvartál 2024: Google vyplatil 1.dividendu, Starbucks padá, trhy rostou

Ukázkový zub v podobě 5% poklesu začátkem dubna vytvořil symbolický schod do dalšího růstového kvartálu. Mimochodem, to stejné se stalo na startu tohoto 3.kvartálu. Žeby nádech na další růst? To uvidíme. KOMENTÁŘ K VÝVOJI TRHŮ NVIDIA TÁHNE TRHY Tahounem růstu...

1.kvartál 2024: Růstová nálada, až na dluhopisy

První kvartál letošního roku byl pro akciové investory štědrý. Americké akcie vzrostly o 10,6 % a evropské držely krok, když přidaly 9,7 %. Jednoznačným premiantem byl ovšem japonský akciový trh, s růstem na úrovni 18,1 %. O poznání hůře si vedly akcie...

Jak si vedly investice v roce 2023?

Mrzutý počátek, krachy bank a bankovní krize, věštění z vnitřností, AI úlet Nvidie, pokořená inflace, zlomené úroky a listopadový spurt. Wow, v roce 2023 se toho stalo opravdu hodně. Pojďme se na to společně podívat. SHRNUTÍ ROKU 2023 A VÝHLED Rok 2023 už můžeme...

INVESTIČNÍ AKTUALITY 3.kvartál 2023 – Mírná turbulence, inflace, úroky, dluhopisy

Ve třetím kvartálu 2023 se finanční trhy nacházely v mírně turbulentním období. Inflace v ČR je 6,9 %, ale už má klesající tendenci. Úroková sazba ČNB se drží na 7 %. Dluhopisy mají žně a akcie jsou v normálu. Pojďme se na to společně podívat trochu více. AKCIE...

Martin Kubát

Autor

Jednou měsíčně vám pošleme nejnovější články. Zaregistrujte se k odběru.

Archiv