Dějiny okem investic

1500 let stará investiční strategie – Talmud portfolio

Co mají společného Mercedes, židovské učení a naivní diverzifikace?

Správné rozložení majetku je klíčový krok při jeho ochraně. Sázka na jednu kartu se nevyplácí. A to ani v jednom extrému. Výraznou konzervativností vám zničí majetek inflace…nebo taky plíseň 🙂 Přílišnou agresivitou či spekulací můžete přijít na buben ještě rychleji.

Pojďme se podívat na nejzákladnější pravidlo rozložení majetku pro jeho ochranu. Moderně mu říkám Mercedes a je 1500 let staré.

Učení Talmud

Na počátku byl chaos – chaos trhů, chaos možností, chaos rizik. V takovém světě, kde jedna špatná úroda nebo jeden špatný obchodu znamenal rozdíl mezi hojností a bídou, přišel starověký Talmud s moudrou radou: rozdělte své bohatství do tří částí – půda, obchod, rezerva. Tato moudrost, ukrytá v textu starém 1500 let, nám dodnes připomíná, jaký je klíč k finanční stabilitě.

Talmud je jedním z hlavních textů židovského náboženství a kultury. Jeruzalémský talmud byl vydáván kolem roku 400 n. l., zatímco široce citovaný babylonský talmud byl vydáván kolem roku 500 n. l. 

Mějme na paměti, že Talmud byl napsán v dobách, kdy „portfolio“ nebylo slovo spojené s financemi, ale spíše s kolekcí uměleckých nebo literárních děl. Přesto se zásady, které tento text ukrývá, ukázaly jako zásadní pilíře investičního rozhodování, překlenuly století a staly se základem toho, jak rozumně rozložit kapitál i dnes.

Naivní diverzifikace

Rozložení majetku podle učení Talmud se někdy nazývá jako Naivní diverzifikace. Je tedy tato naivní diverzifikace špatná?

Navzdory svému názvu už léta víme, že naivní diverzifikace není nutně špatná věc. Důvod pro to vyvstává z toho, že zatímco moderní teorie optimálního portfolia funguje skvěle na papíře, ve skutečnosti není tak dokonalá. Například proto, že orientace v portfoliu s mnoha aktivy je výrazně složitější a správa takového portfolia ještě více. Představte si vaši investice se stovkou fondů či akcií. jak se vám v tom bude orientovat? Tedy je třeba najít rovnováhu.

Talmudské třetiny

Pojďme se podívat na jednotlivé třetiny rozdělení bohatství podle učení Talmud.

Začněme „půdou“. Dříve naprosto zásadní část bohatství a majetku. V dnešní době to nemusí nutně znamenat hektary plodné země. Postupem dějin se do popředí zájmu dostalo především to, co na půdě vyrostlo. Nemovitosti. Kancelářské prostory, byty k pronájmu, obchodní centra nebo průmyslové haly. V moderní době nemusíte být baronem půdy, abyste investovali do nemovitostí – s nemovitostními fondy můžete mít podíl na rozmanitých nemovitostních projektech či s nemovitostními akciemi REITs sbírat dividendy, zatímco se o správu starají jiní.

Potom je tu „obchod“. V původní myšlence vlastní obchod, vlastní byznys. S časem lidstvo přišlo s možnostmi podílet se na byznysu někoho jiného. Akciové trhy nám už více 400 let umožňují mít podíl na společnostech od Silicon Valley po Šanghaj. Vývoj podílových či indexových fondů a ETF zpřístupnil akciový trh masám, umožňujíc proaktivní diverzifikaci s nízkými náklady a transparentností, jakou by si starověký obchodník mohl jen těžko představit.

A nakonec „rezerva“, někdy překládaná jako “mít peníze po ruce”. Znamená klidný přístav, když bouře na trhu zuří. V době psaní Talmudu šlo pravděpodobně o zlato, šperky či peníze samotné. Dnes máme možnosti výrazně pestřejší. Peněžní trhy, spořicí účty, státní či korporátní dluhopisy – jsou dnešní ekvivalenty pod matrací uložené hotovosti. Ale nenechte se mýlit, dnes není „hotovost“ jen o bankovkách a mincích; je to i o kapitálu, který může být rychle mobilizován pro nové příležitosti, které se vynoří, jakmile bouře pominou. Nejčastěji ale hotovost, bankovní vklady a kvalitní dluhopisy.

Srovnání 

Srovnání Talmud Portfolia s akciemi, dluhopisy a peněžními trhy ukazuje, že jeho výnosy jsou jen mírně pod 100% akciovým portfoliem.

S inflací si portfolio dle Talmudského učení poradilo také náramně. 8,4 % ročně za posledních 30 let, respektive 5,7 % ročně po odečtení inflace nám z 1 milionu udělalo krásných 11.

Našel jsem mnoho webových stránek, které testují Talmud Portfolio zpátky do minulosti. Například Lazy Portfolio ETF se aktualizuje měsíčně, s daty až do roku 1994. Jde o jednoduché portfolio rozdělené na třetiny do akciového ETF Vanguard Total Stock Market, nemovitostního ETF Vanguard Real Estate a do třetice dluhopisové ETF Vanguard Total Bond Market.

Ano, bystří řeknou, že tam jsou 2 třetiny akcie. A máte pravdu. Jenže sedí rozdělení na byznys, tedy firmy, a nemovitosti, tedy nemovitostí.

Mnoho lidí, kteří se zajímají o Talmud Portfoliu, se zaměřilo na verzi pouze pro USA, ale věřím, že pro většinu investorů je nejvhodnější globální verze. Rabi Jicchak, když vydal toto doporučení, pravděpodobně žil na Blízkém východě a Spojené státy americké neexistovaly. Moderní teorie portfolia doporučuje, aby složení portfolia zahrnovalo všechna likvidní aktiva – nejen americké akcie, dluhopisy a hotovostní rezervy, ale také mezinárodní investice. Kor, když získat je je v dnešní době tak jednoduché.

Složení dnes

Když se podíváme na investiční dějiny optikou času, vidíme, že investiční principy, ač se zdají být nehybné jako antické chrámy, jsou ve skutečnosti flexibilní jako rákosí v proudu řeky času. ….Ty bláho, tohle bylo fakt dobré moudro, že? Poeta 😀 … Moje moudro klidně přejděte, ovšem investiční moudro z Talmudu žije již 1500 let a to přejít nemůžete. Ona moudrost není v její fixaci na konkrétní třídy aktiv, ale v přístupu, který odráží hluboké porozumění lidské přirozenosti a ekonomiky.

Nemovitosti, dnes reprezentované nemovitostními fondy či akciemi REITs nebo přímými investicemi, stále slouží jako základní kámen pro ty, kteří mají chuť vlastní něco fyzického. Akciový trh, rozšířený o nespočet odvětví a zemí, nabízí výhled na růst a prosperitu, která může přijít s podnikatelským duchem a inovacemi. A hotovost, ačkoli dnes často v digitální formě, je stále základem, od kterého se odrazíme, když potřebujeme jednat rychle a s jistotou.

Je ale důležité nezůstat ukotveni v minulosti. Finanční trhy se vyvíjejí a s nimi i nástroje, které máme k dispozici. To, co bylo považováno za bezpečnou investici před sto lety, už nemusí platit dnes. Rozvoj technologií a globalizace přinesly nové příležitosti i rizika. Kdo by si před pár desetiletími dokázal představit, že budeme mít možnost investovat do virtuálních měn jako jsou kryptoměny, které se mohou pochlubit raketovým růstem, ale také kolosálními poklesy?

Při vzpomínání na principy Talmudu je třeba přiznat, že diverzifikace nyní může zahrnovat investice, o kterých se našim předkům ani nesnilo. V dnešním světě by mělo být portfolio pružné a schopné reagovat na rapidní změny na trhu, a přitom stále udržet tu základní strukturu, kterou radí tisíciletá moudrost. Role investičního poradce v moderním světě je vzít tyto stavební kameny a přetvořit je do podoby, která nejlépe odpovídá potřebám investorů. Ať už se jedná o zajištění důchodu, ochranu majetku před inflací, nebo vytvoření dynastického bohatství přecházejícího z generaci na generaci.

Závěrečná moudrost

Až budete psát další kapitolu vašeho investičního příběhu, vzpomeňte si na odvěkou moudrost Talmudu. Nejde o to, držet se přesných třetin, ale o to pochopit principy, které stojí za nimi. Diverzifikace, likvidita a adaptabilita jsou klíčové komponenty úspěšného investování a zároveň mostem spojujícím historii s dnešním neustále se měnícím světem financí. S touto moudrostí v zádech, a s otevřenou myslí směřovanou k budoucnosti, se můžeme vydat směrem k tomu, aby investiční portfolio nejen přežilo, ale aby prosperovalo, bez ohledu na to, jaké vlny a trendy na trh útočí.

Investujte prozíravě.

Jsem Martin Kubát a pomáhám úspěšným budovat a chránit jejich majetek.

A tohle už jste četli?

Krvavé diamanty

Diamanty. Tyto krystaly zachycující světlo a okouzlující svojí jedinečností. Jsou symbolem luxusu, majestátu a neotřesitelné hodnoty. Slibují nejkoncentrovanější bohatství a bezpečí. Od nepaměti jsou oslavovány v pohádkách a příbězích, a zdobí korunovační klenoty. Na...

Ztracené dekády

Investice do akciových trhů, a zejména do indexů jako třeba S&P 500, je často vnímána jako jistá cesta k úspěchu. Tento pohled je často podporován finančními médii, influencery a dokonce reklamami, které často vyzdvihují tento index S&P 500 jako "nejlepší...

Když jsou experti úplně vedle

Dnes končíme letošní rok. O půlnoci vstupujeme do nového roku plni nadějí a očekávání. Pro investory a finanční analytiky je to období plné předsevzetí a predikcí. Historie nám však ukazuje, že i nejzkušenější a nejuznávanější experti mohou být někdy úplně vedle. V...

Santa Claus rally

Když se svět ponoří do vánoční nálady, na finančních trzích se objevuje zajímavý jev známý jako "Santa Claus Rally" (Vánoční rally). Tento termín, který v roce 1972 zavedl Yale Hirsch, zakladatel Stock Trader’s Almanac, odkazuje na patrný nárůst výkonnosti akciového...

Martin Kubát

Autor

Jednou měsíčně vám pošleme nejnovější články. Zaregistrujte se k odběru.

Archiv