Dějiny okem investic

Ztracené dekády

Investice do akciových trhů, a zejména do indexů jako třeba S&P 500, je často vnímána jako jistá cesta k úspěchu. Tento pohled je často podporován finančními médii, influencery a dokonce reklamami, které často vyzdvihují tento index S&P 500 jako „nejlepší investici“. Nicméně, historie nás učí, že i tento slavný index, stejně jako všechny ostatní, může procházet obdobími, která se retrospektivně nazývají Ztracené dekády.

Investování není jen o plánování růstu. Správná investiční strategie by měla obsahovat i krizové scénáře. Investovat podle zpětných výnosů správná strategie není. Ale získat zkušenosti a ponaučit se, bychom se z historie rozhodně měli.

Ztracené dekády

Ztracená dekáda je pojem který označuje období ekonomické stagnace. Jednoduše lze říci, že jde o kulatou desetiletku, ve které ekonomika a akciové trhy stagnovaly, pohybovaly se tzv. směrem do strany. Nejznámější ztracenou dekádu má Japonsko v letech 1991 až 2012 Ano, správně. Je to víc jak 20 let. Původně to byla jedna dekáda, ale situace se nezlepšila a Japonsko se potýkalo s poklesem HDP i akciových trhů dokonce drtivé 2 dekády.

My se dneska společně podíváme na světové ztracené dekády, tedy z pohledu světových akciových trhů. Ne ekonomik jednotlivých zemí či sektoru.

1970-1980

Začneme ztracenou dekádu mezi lety 1970-1980. Fakticky bychom mohli mluvit o patnáctiletce, která začala už v roce 1965, kdy vrcholila válka ve Vietnamu. Atentát na Martina Luthera Kinga v roce 1968 stabilitě a ekonomickému blahobytu také rozhodně nepomohl.

Následující období bylo poznamenáno především celosvětovou energetickou krizí zvanou jako První ropný šok v roce 1973 a aférou Watergate, která v následujícím roce donutila prezidenta Nixona k rezignaci. V těchto dvou letech akciové trhy poklesly o úctyhodných 35 %. Na konci tohoto desetiletí, v roce 1979 a 1980, naopak došlo k výraznému růstu. Navzdory prudkému vzestupu ceny ropy v roce 1979 a v následujícím roce nejvyšší úrokové sazbě na mezibankovním trhu v historii USA. Úroková sazba dosáhlo hodnoty více než 20 %. V tomto roce akciové trhy dokonce vyrostly o více než 30 %.

Maxima z konce roku 1965 akciové trhy přerostly až o víc jak 15 let později v roce 1982.

Až na „malé“ zaškobrtnutí zvané Černé pondělí na newyorské burze v roce 1987, následovalo 17 let extrémního růstu akciových trhů, které se svou hodnotu zdesetinásobily. Ano, slyšíte správně.

2000-2010

Tento růstový spurt pokračoval až do roku 2000 a přivedl nás k další ztracené dekádě mezi lety 2000-2010. Většina extrémně růstových spurtů v historii skončila podobně. A to takzvaně nafouknutou bublinou, která následně praskla a trhy sletěly dolů. V tomhle případě se jednalo o jednu z nejznámějších – technologickou bublinu, anglicky „Dot com bubble“ je to ještě známější a údernější.

Předcházelo tomu období objevení a masivní rozvoj počítače a internetu. Tato bublina praskala až do přelomu roku 2002 a 2003, kdy zažila své dno. Od této chvíle zase akciové trhy nasadily na svou impozantně růstovou notu. Jenže, to by nesměli v americe blbnout s úvěry a úvěrovými derivátovými investičními produkty. Blbli tak moc, až jsme v roce 2008 zažily výraznou Hypoteční a finanční celosvětovou krizi s poklesem akciových trhů o víc jak 50%.

Koncovka této dekádě nevyšla a proto si ji můžeme směle přiřadit do našeho playlistu ztracených dekád.

A stejně jako po předešlé ztracené dekádě následovalo období extrémního růstu. Ode dna propadu po finanční krizi až do pandemie Covidu-19 v březnu roku 2020 se akciové trhy zčtyřnásobily.

Klíčové aspekty úspěšného investování

Pokud právně pochopíme dlouhodobé fungování a základní principy investičních trhů, můžeme z nich těžit jak v období blahobytů a růstových let, tak v období recese a negativních výhledů. Naprosto zásadní je na tyhle situace myslet už při prvotním sestavování investičního plynu a strategie. Myslet bychom měli především na tyhle klíčové aspekty:

Strategická alokace aktiv

Rozložení investic mezi různé třídy aktiv jako jsou akcie, dluhopisy, nemovitosti, alternativy, hotovost je zásadní pro snížení rizika a dosažení dlouhodobých výnosů.

Rozložení rizika portfolia

Diverzifikace je klíčem k eliminací rizik spojených s investicemi do jednoho sektoru nebo trhu.

Investiční horizont

Dlouhodobý pohled na investice může pomoci překonat krátkodobou volatilitu a využít potenciálu dlouhodobého růstu. Od 15 let a více už v historii vždy najdeme výrazné zvýšení hodnoty počáteční investice.

Realistická očekávání

Je důležité mít realistická očekávání ohledně výnosů a být připraven na možné ztráty, zejména v krátkodobém horizontu.

Ponaučení

Při investování je důležité si uvědomit, že ani globální akciový fond, ETF či index nejsou imunní vůči obdobím stagnace nebo poklesů. Správná strategie, diverzifikace a realistická očekávání jsou klíčem k úspěchu. A věštecká koule, která by nám předpověděla budoucnost, neexistuje. Proto je důležité investovat s rozmyslem a strategií.

Investujte prozíravě.

A tohle už jste četli?

1500 let stará investiční strategie – Talmud portfolio

Co mají společného Mercedes, židovské učení a naivní diverzifikace? Správné rozložení majetku je klíčový krok při jeho ochraně. Sázka na jednu kartu se nevyplácí. A to ani v jednom extrému. Výraznou konzervativností vám zničí majetek inflace…nebo taky plíseň :-)...

Krvavé diamanty

Diamanty. Tyto krystaly zachycující světlo a okouzlující svojí jedinečností. Jsou symbolem luxusu, majestátu a neotřesitelné hodnoty. Slibují nejkoncentrovanější bohatství a bezpečí. Od nepaměti jsou oslavovány v pohádkách a příbězích, a zdobí korunovační klenoty. Na...

Když jsou experti úplně vedle

Dnes končíme letošní rok. O půlnoci vstupujeme do nového roku plni nadějí a očekávání. Pro investory a finanční analytiky je to období plné předsevzetí a predikcí. Historie nám však ukazuje, že i nejzkušenější a nejuznávanější experti mohou být někdy úplně vedle. V...

Santa Claus rally

Když se svět ponoří do vánoční nálady, na finančních trzích se objevuje zajímavý jev známý jako "Santa Claus Rally" (Vánoční rally). Tento termín, který v roce 1972 zavedl Yale Hirsch, zakladatel Stock Trader’s Almanac, odkazuje na patrný nárůst výkonnosti akciového...

Martin Kubát

Autor

Jednou měsíčně vám pošleme nejnovější články. Zaregistrujte se k odběru.

Archiv