Dějiny okem investic

Santa Claus rally

Když se svět ponoří do vánoční nálady, na finančních trzích se objevuje zajímavý jev známý jako „Santa Claus Rally“ (Vánoční rally). Tento termín, který v roce 1972 zavedl Yale Hirsch, zakladatel Stock Trader’s Almanac, odkazuje na patrný nárůst výkonnosti akciového trhu během vánoční sezóny. Ale co to vlastně Santa Claus Rally je a co to znamená pro investory?

PŮVOD A DEFINICE

Yale Hirsch definoval Santa Claus Rally jako období posledních pěti obchodních dnů v roce a prvních dvou obchodních dnů nového roku. Historická data ukazují, že během těchto sedmi dní došlo k růstu akciových cen v 79,2 % případů, což se odráží na indexu S&P 500. 

V průběhu 73 let (1950 až 2022) došlo k Santa Claus Rally 58krát, což je přibližně 80 % doby, s průměrným růstem S&P 500 o 1,4 %. Nicméně, je důležité si uvědomit, že jako mnoho tržních anomálií, může být Santa Claus Rally náhodný jev bez budoucích záruk. Například během poslední Vánoční rally v letech 2022-2023 vzrostl index S&P 500 o 0,8 %.

PROČ SE TO DĚJE?

Existuje několik teorií, které se snaží vysvětlit tento jev. Některé zahrnují konec roku a daňové úvahy, obecný pocit optimismu a sezónní radosti na Wall Street a investování vánočních bonusů. Někteří institucionální investoři si v tomto období vyrovnávají své účty a odjíždějí na dovolenou, což nechává trh v rukou maloobchodních investorů, kteří bývají vůči trhu optimističtější.

SPEKULANTI VS. DLOUHODOBÍ INVESTOŘI

Obchodníci věnují pozornost cyklickým trendům a snaží se využít historické vzorce. Nicméně, je to vždy poměrně náhodná záležitost, a to i v případě Santa Claus Rally. Investoři by měli být opatrní a mít strategie, jako je stanovení úrovně stop-loss a plán na to, co dělat, pokud obchod nebude ziskový ani neukončený stop-loss příkazem.

Pro investory s dlouhodobým horizontem má Santa Claus Rally malý dopad. Je to zajímavý jev, ale nikoli důvod k většímu býčímu nebo medvědímu postoji během Vánoční rally nebo lednového efektu. Zásadní je držet svou předem stanovenou investiční strategii a nenechat se zviklat drobnými pozitivními či negativní příběhy.

ZÁVĚR

Santa Claus Rally představuje fascinující pohled na to, jak mohou sezónní a psychologické faktory ovlivňovat tržní výkonnost. Přestože historická data naznačují určité trendy, je důležité, aby investoři vzali v úvahu své individuální cíle a tolerance rizika před následováním jakéhokoli tržního fenoménu. Jako ke všemu v investování, i k Santa Claus Rally bychom měli přistupovat s opatrností a informovaným rozhodováním.

Investujte prozíravě.

VÝSLEDOVKA Santa Claus Rally 1950-2023:

Průměr S&P 500: 1,4 % ročně

A tohle už jste četli?

1500 let stará investiční strategie – Talmud portfolio

Co mají společného Mercedes, židovské učení a naivní diverzifikace? Správné rozložení majetku je klíčový krok při jeho ochraně. Sázka na jednu kartu se nevyplácí. A to ani v jednom extrému. Výraznou konzervativností vám zničí majetek inflace…nebo taky plíseň :-)...

Krvavé diamanty

Diamanty. Tyto krystaly zachycující světlo a okouzlující svojí jedinečností. Jsou symbolem luxusu, majestátu a neotřesitelné hodnoty. Slibují nejkoncentrovanější bohatství a bezpečí. Od nepaměti jsou oslavovány v pohádkách a příbězích, a zdobí korunovační klenoty. Na...

Ztracené dekády

Investice do akciových trhů, a zejména do indexů jako třeba S&P 500, je často vnímána jako jistá cesta k úspěchu. Tento pohled je často podporován finančními médii, influencery a dokonce reklamami, které často vyzdvihují tento index S&P 500 jako "nejlepší...

Když jsou experti úplně vedle

Dnes končíme letošní rok. O půlnoci vstupujeme do nového roku plni nadějí a očekávání. Pro investory a finanční analytiky je to období plné předsevzetí a predikcí. Historie nám však ukazuje, že i nejzkušenější a nejuznávanější experti mohou být někdy úplně vedle. V...

Martin Kubát

Autor

Jednou měsíčně vám pošleme nejnovější články. Zaregistrujte se k odběru.

Archiv