Dějiny okem investic

Prasklá technologická bublina (2000)

Když měly firmy virtuální hodnotu

Technologická bublina z roku 2000 se hodně podobala tomu, co jsme zažili na akciových trzích během Covidu. Ceny technologických akcií rostly závratným tempem, firmy byly oceněny extrémně nad svou skutečnou hodnotu. Finance z akcií inkasovaly i firmy, jejichž produkt neměl schopnost si vydělat.

A bublina v roce 2000 splaskla, stejně jako splaskla během roku 2022 ta Covidová.

Tento obrázek nemá žádný popisek

KDE TO ZAČALO?

Počítače začaly investování ovlivňovat již před rokem 1987, kdy pomohly způsobit Černé pondělí, tedy krach na newyorské burze. Shodou okolností, v rom roce vznikl pojem internet a bylo připojeno prvních 27 000 počítačů. V roce 1996 už tehdy komerční internet používalo 55 milionů lidí… a v roce 2000 už byl počet uživatelů na čtvrtině miliardy, velká část dospělé populace vyspělého světa.

Dynamické prostředí internetu samozřejmě dalo vzniknout spoustě úspěšných firem, jejichž služby dnes využívá víc lidí, než bylo v roce 2000 připojeno k internetu. Google, Amazon nebo eBay vznikly před tímto datem. Jenže kdo dnes zná kdysi úspěšný obchod pet.com, dodává vám snad jídlo až do ledničky revoluční Webvan?

Do tisíce firem tekli obrovské peníze, každý se chtěl na té internetové vlně svést. Jenže ne všichni surfaři poznali dobré vlny. K tomu se přidaly nízké úrokové sazby v USA a tedy levné půjčky. Jako tolikrát předtím, i teď si domácnosti půjčovaly a investovaly tyto peníze do právě módních společností.

Tento obrázek nemá žádný popisek

A PŘICHÁZÍ KRACH

A jak už to bývá, při investiční vlně vzniká bublina. Lidé propadají euforii a mánii přestávají vnímat rizika. Tak kde měla rozhodovat rozumná analýza, rozhodovaly emoce. Víra, že když to roste, poroste to dál, že jsou to snadno vydělané peníze.

Při technologické bublině, které se někdy říká dot.com bublina, se začaly objevovat informace o výrazném nadhodnocení akcií technologických firem někdy začátkem roku 2000. Pak už to šlo ráz na ráz.

V únoru americká centrální banka FED rapidně zvyšuje úrokovou sazbu. Půjčovat si na investování do akcií se už tolik nevyplatí a tenhle zdroj růstu akcií vysychá, zároveň velmi prodražuje dluhy firmám, které si na svůj růst a provoz kromě emitování akcií půjčovaly.

V březnu FED úrokovou sazbu zvyšuje podruhé. A to už začala jízda dolů jako na kamikadze klouzačce v tobogánovém světě. Nasedli jste 10.března 2000, kdy měl index technologických akcií NASDAQ svou maximální hodnotu. Dali jste ruce k sobě a svezli jste se až do října 2002. Ocitli jste se o 78% níže od vrcholu. WOW, to byla jízda.

SÁZKA NA JEDEN SEKTOR

Technologický sektor v USA poklesl za rok a půl o 78 %. Celosvětový index MSCI World „jen“ o cca 45 %. Aktivně řízený fond zaměřený na severní Ameriku Amundi Pioneer Fund poklesl ještě méně – cca o 31 %. Portfolio manager se svým týmem analytiků svým klientům ušetřili 14, resp. 47 %.Sázka na jeden sektor, i kdyby byl sebevíc sexy a trendy, se obvykle nevyplatí. Historie akciových trhů nás to učí stále znova a znova.

VÝSLEDOVKA r. 2000:

Akcie: -9 %

Dluhopisy: 22 %

Peněžní trh: 5,9 %

A tohle už jste četli?

1500 let stará investiční strategie – Talmud portfolio

Co mají společného Mercedes, židovské učení a naivní diverzifikace? Správné rozložení majetku je klíčový krok při jeho ochraně. Sázka na jednu kartu se nevyplácí. A to ani v jednom extrému. Výraznou konzervativností vám zničí majetek inflace…nebo taky plíseň :-)...

Krvavé diamanty

Diamanty. Tyto krystaly zachycující světlo a okouzlující svojí jedinečností. Jsou symbolem luxusu, majestátu a neotřesitelné hodnoty. Slibují nejkoncentrovanější bohatství a bezpečí. Od nepaměti jsou oslavovány v pohádkách a příbězích, a zdobí korunovační klenoty. Na...

Ztracené dekády

Investice do akciových trhů, a zejména do indexů jako třeba S&P 500, je často vnímána jako jistá cesta k úspěchu. Tento pohled je často podporován finančními médii, influencery a dokonce reklamami, které často vyzdvihují tento index S&P 500 jako "nejlepší...

Když jsou experti úplně vedle

Dnes končíme letošní rok. O půlnoci vstupujeme do nového roku plni nadějí a očekávání. Pro investory a finanční analytiky je to období plné předsevzetí a predikcí. Historie nám však ukazuje, že i nejzkušenější a nejuznávanější experti mohou být někdy úplně vedle. V...

Martin Kubát

Autor

Jednou měsíčně vám pošleme nejnovější články. Zaregistrujte se k odběru.

Archiv