Dějiny okem investic

Aféra Watergate (1974)

Politický skandál, který zatřásl Amerikou a investičními trhy

Aféra Watergate, která probíhala v 70. letech ve Spojených státech, měla neblahý vliv na investiční trhy. Tato politická krize, která vedla k rezignaci prezidenta Richarda Nixona v roce 1974, se stala jedním z nejznámějších politických skandálů v historii Spojených států. Otřásla americkou politikou i investičními trhy.

KDO ZA TO MŮŽE?

Za největšího zloducha mezi americkými prezidenty historie označuje Richarda Nixona. Můžete ho proto znát z kresleného seriálu Futurama, kde je na jeho osobě založena záporná postava v podobě hlavy zesnulého prezidenta umístěné v láhvi, které hlavním hrdinům působí spoustu nesnází.

Jinak úspěšný politik doplatil na to, že se nechal zcela pohltit svou mocí a začal využívat vládní agentury k boji se svými politickými oponenty. V roce 1974 se jako jediný americký prezident vzdal úřadu, což ho zachránilo před jistotou odvolání, takzvaným impeachmentem.

Bílý dům – Oválná pracovna

ÚSPĚŠNÁ KARIÉRA SCHOPNÉHO POLITIKA

Do nejvyšších pater americké politiky se Richard Nixon poprvé podíval v roce 1952, kdy si ho vybral úspěšný republikánský kandidát na prezidenta, generál a velitel spojeneckých vojsk v Evropě za druhé světové války, Dwight D. Eisenhower, za svého viceprezidenta. V této funkci působil 8 let a proslavil se v ní debatou s vůdcem Sovětského Svazu Nikitou Chruščovem, při které obhajoval kapitalismus. V roce 1960 však prohrál prezidentské klání s mladým J.F. Kennedym.

Úspěšný vstup do Bílého domu ve funkci prezidenta Spojených států amerických se mu tak podařil až v roce 1968. Přes některé kontroverzní kroky si vedl poměrně dobře. V zahraniční politice se zasadil o navázání vztahů s Čínou ve snaze vytvořit protiváhu SSR, v té domácí se soustředil hlavně na stabilizaci státního rozpočtu, stál také za ukončení Brettonwoodského systému, v rámci kterého byl americký dolar navázaný na zlato ve snaze zkrotit vysokou inflaci.

S&P 500 – roční výkonnost

Jeho nástup do funkce investoři dobře nepřivítali. Rok 1969 zakončil americký index Dow Jones s nelichotivými mínus 15%, širší index 500 největších firem Severní Ameriky S&P 500 s mínus 11%. Pokles pokračoval až do půlky roku 1970, kdy se Dow Jones na mínus 37% a S&P 500 zastavil na mínus 39%.

Další 2 roky trhy nabrali investoři trochu na klidu a trhy se začaly rehabilitovat zpátky. Jenže, pak to přišlo.

AFÉRA, KTERÁ ZLOMILA VAZ PREZIDENTOVI I DŮVĚŘE INVESTORŮ

Večer 17. června 1972 vyjížděla policie k nahlášenému vloupání do sídla Demokratické strany v komplexu Watergate. Našla tam pět mužů, kteří instalovali odposlechy. Vypukl tak největší politický skandál v dějinách Spojených států.

Začaly padat hlavy lidí z okolí prezidenta, protože se rychle ukázalo, že za snahou odposlouchávat Demokraty a získat proti nim kompromitující materiály stáli vysocí představitelé republikánské strany. Richard Nixon ale odmítal nařčení z toho, že by o tom cokoliv věděl a dařilo se mu tyto útoky odvracet. To se stalo neudržitelné, když se ukázalo, že si prezident nahrával dění v Bílém Domě. Americký senát ho donutil nahrávky odevzdat a z nich se americká veřejnost dozvěděla, že prezident nejen, že o snaze sledovat Demokraty věděl, ale dokonce úkoloval tajné služby, aby aféru zametly.

To vedlo ke snaze prezidenta odvolat, k takzvanému impeachmentu. Aby se tomu vyhnul, rozhodl se prezident 8. srpna 1974 podat rezignaci, jako jediný prezident v historii spojených států. Jeho nástupce, Gerald Ford, mu pak udělil milost. Přestože se Richard Nixon vyhnul vězení, za jeho aroganci moci ho odsoudila historie.

S&P 500 v letech 1968 – 1980

Od onoho červnového večera až do rezignace v srpnu 1974 trhy ztratily 37 %.

Samotnou rezignaci prezidenta Nixona trhy uvítaly a začaly se zotavovat. Nicméně pozitivita trvala pouhé 2 roky. A opět se začal projevovat pokles důvěry investorů ve vládu a politické instituce. Mezi lety 1975 až 1980 se investoři potýkali se všudypřítomnou volatilitou a nejistotou.

Maxima z počátku Nixonova prezidentského období, tedy roku 1968 trhy začaly stabilně překonávat až po roce 1980.

PONAUČENÍ

Aféra Watergate je významným příkladem toho, jak politické události mohou ovlivnit svět investic. Je to také připomínka důležitosti správně zvolené strategické alokace aktiv. Americkým akciím trvalo víc jak 5 let než se stabilně vrátily na svá maxima.

VÝSLEDOVKA r. 1974

AKCIE: – 27 %

DLUHOPISY: 4 %

PENĚŽNÍ TRH: 8 %

A tohle už jste četli?

1500 let stará investiční strategie – Talmud portfolio

Co mají společného Mercedes, židovské učení a naivní diverzifikace? Správné rozložení majetku je klíčový krok při jeho ochraně. Sázka na jednu kartu se nevyplácí. A to ani v jednom extrému. Výraznou konzervativností vám zničí majetek inflace…nebo taky plíseň :-)...

Krvavé diamanty

Diamanty. Tyto krystaly zachycující světlo a okouzlující svojí jedinečností. Jsou symbolem luxusu, majestátu a neotřesitelné hodnoty. Slibují nejkoncentrovanější bohatství a bezpečí. Od nepaměti jsou oslavovány v pohádkách a příbězích, a zdobí korunovační klenoty. Na...

Ztracené dekády

Investice do akciových trhů, a zejména do indexů jako třeba S&P 500, je často vnímána jako jistá cesta k úspěchu. Tento pohled je často podporován finančními médii, influencery a dokonce reklamami, které často vyzdvihují tento index S&P 500 jako "nejlepší...

Když jsou experti úplně vedle

Dnes končíme letošní rok. O půlnoci vstupujeme do nového roku plni nadějí a očekávání. Pro investory a finanční analytiky je to období plné předsevzetí a predikcí. Historie nám však ukazuje, že i nejzkušenější a nejuznávanější experti mohou být někdy úplně vedle. V...

Martin Kubát

Autor

Jednou měsíčně vám pošleme nejnovější články. Zaregistrujte se k odběru.

Archiv