Dějiny okem investic

Atentát na Kennedyho (1963)

Začátek neklidného období

Atentát na prezidenta J.F. Kennedyho v roce 1963 vyvolal obrovský šok. Byl to začátek neklidného období, které vyvrcholilo dalším atentátem, tentokrát na Martina Luthera Kinga Jr. Jenže akciové trhy zůstaly v klidu.

ZACHRÁNIL TRHY VÍKEND?

Možná proto, že se atentát uskutečnil 22. 11. 1963. Byl totiž pátek a v pondělí byl svatek. Obchodovat se začalo až další úterý. Investoři se tak stihli uklidnit a prst z „prodejní spouště“ sundali. To je možné vysvětlení toho, že tak zásadní politická a společenská událost neměla na akciové trhy dopad.

Trhy si žijí svůj vlastní život. Někdy na dění ve světě reagují v panice, jindy ho mají totálně na háku. Investiční svět totiž ovlivňuje mnoho jednotlivců.

Index Dow Jones Industrial první den obchodování po atentátu uzavřel pouze s 3% poklesem oproti předešlému dni. Událost, která zůstala vrytá v naší kolektivní paměti a na akciových trzích to byla vlastně nuda. Po malé korekci pokračovaly trhy v krasojízdě až do roku 1966.

Tento obrázek nemá žádný popisek

KENNEDYHO PROPAD PŘIŠEL DŘÍV

Prezident Kennedy může být ve světě investičních trhů spojován s rokem 1962, kdy kvůli Karibské krizi poklesly akcie o 20 %. To totiž hrozila další světová válka.

Akcie tak byly vysílené z tohoto propadu, společnosti naceněné rozumně a nebo dokonce pod cenou. To je další možné vysvětlení toho, že ani atentát na prezidenta s nimi neotřásl a růstová nálada se nezměnila.

VÝSLEDOVKA r. 1963:

Akcie: 23 %

Dluhopisy: 1 %

Peněžní trh: 3,1 %

A tohle už jste četli?

1500 let stará investiční strategie – Talmud portfolio

Co mají společného Mercedes, židovské učení a naivní diverzifikace? Správné rozložení majetku je klíčový krok při jeho ochraně. Sázka na jednu kartu se nevyplácí. A to ani v jednom extrému. Výraznou konzervativností vám zničí majetek inflace…nebo taky plíseň :-)...

Krvavé diamanty

Diamanty. Tyto krystaly zachycující světlo a okouzlující svojí jedinečností. Jsou symbolem luxusu, majestátu a neotřesitelné hodnoty. Slibují nejkoncentrovanější bohatství a bezpečí. Od nepaměti jsou oslavovány v pohádkách a příbězích, a zdobí korunovační klenoty. Na...

Ztracené dekády

Investice do akciových trhů, a zejména do indexů jako třeba S&P 500, je často vnímána jako jistá cesta k úspěchu. Tento pohled je často podporován finančními médii, influencery a dokonce reklamami, které často vyzdvihují tento index S&P 500 jako "nejlepší...

Když jsou experti úplně vedle

Dnes končíme letošní rok. O půlnoci vstupujeme do nového roku plni nadějí a očekávání. Pro investory a finanční analytiky je to období plné předsevzetí a predikcí. Historie nám však ukazuje, že i nejzkušenější a nejuznávanější experti mohou být někdy úplně vedle. V...

Martin Kubát

Autor

Jednou měsíčně vám pošleme nejnovější články. Zaregistrujte se k odběru.

Archiv