Dějiny okem investic

ENRON – Když bankrotuje energetický obr (2002)

Ve světě financí a investic se někdy odehrávají příběhy, které připomínají dramatické literární romány. Jeden takový příběh představuje krach Enronu v lednu 2002, jenž se stal symbolem gigantického korporátního podvodu a prudkého finančního kolapsu. Tato událost není jen příběhem o selhání jedné společnosti, ale také o vlnách, které dokáže vyvolat na akciových trzích, a o důležitosti diverzifikace investic.

ENRON: SYMBOL INOVACE A ÚSPĚCHU

Enron, založený v roce 1985, se rychle vypracoval na jednu z největších energetických společností v USA. Byl považován za inovátora v oblasti energetických trhů, přičemž jeho obchodní model zahrnoval obchodování s energiemi, komunikace a dokonce i rizikové financování. V roce 2000 dosáhla společnost příjmů přes 100 miliard dolarů, což ji umístilo mezi největší americké korporace.

PÁD GIGANTA: CO SE STALO A CO ŠLO ŠPATNĚ

Kdo by to byl čekal. K 31. prosinci 2000 byly akcie Enronu oceněny na 83 USD a jejich tržní kapitalizace přesáhla 60 miliard USD. 70násobek zisku a šestinásobek účetní hodnoty, což naznačuje až přemrštěná očekávání akciového trhu ohledně jeho budoucích vyhlídek. Kromě toho byl Enron hodnocen jako nejinovativnější velká společnost v Americe.

Vrchol Enronu však byl rychle následován jeho pádem. Koncem roku 2001 se začaly objevovat zprávy o účetních nesrovnalostech a skrytých dluzích. Společnost používala složité účetní triky a fiktivní partnerství k zakrytí svých ztrát a prezentování neudržitelně optimistických finančních výsledků. Když se tyto informace dostaly na veřejnost, akcie Enronu se začaly propadat, což vedlo k podání bankrotu 2. prosince 2001. V lednu 2002 byla společnost zlikvidována. Víc než 22 000 lidí přišlo o práci a mnoho z nich i o úspory ze svých penzijních fondů.

REAKCE AKCIOVÝCH TRHŮ

Krach Enronu měl hluboký dopad na akciové trhy. Hodnota společnosti Enron spadla v průběhu let 2000 až 2001 z 90 USD za akcii na pouhých pár centů v lednu 2002. Index S&P 500, který je širokým ukazatelem amerického akciového trhu, zaznamenal významné výkyvy. Od ledna 2000 do konce roku 2002 se propadl o necelých 40 %, což odráželo širokou ekonomickou nejistotu a dopad skandálů jako Enron. Dow Jones Industrial Average, další klíčový index, také zaznamenal poklesy, zvláště v obdobích, kdy byly odhalovány nové a nové informace o Enronu.

Index S&P 500 v letech 1996-2006

ODSTUPŇOVANÉ ODŠKODNĚNÍ AKCIONÁŘŮ

Akcionáři Enronu utrpěli značné ztráty. Mnozí z nich ztratili většinu, nebo dokonce všechny své investice. Proces odškodnění byl složitý a zdlouhavý, přičemž někteří investoři obdrželi jen zlomek svých původních investic.

Hlavní představitelé společnosti byli v soudních procesech, které po jejím bankrotu následovaly, vesměs pravomocně odsouzeni a většina z nich skončila s trestem odnětí svobody. Jeden z účetních, Cliff Baxter, spáchal dokonce sebevraždu.

RIZIKO A DIVERZIFIKACE

Aféra společnosti Enron výrazně upozornila na rizika spojená s investováním do jednotlivých akcií. V případě Enronu byli investoři, kteří měli velkou část svého portfolia v akciích této společnosti, zvláště tvrdě potrestáni za svou ignoraci tohoto rizika. Tento případ ukazuje, jak může být investování do jednotlivých akcií riskantní, zejména pokud jsou založeny na nereálných očekáváních nebo neetickém chování.

Na druhé straně, investoři, kteří měli svá aktiva rozložena napříč různými akciemi, sektory, trhy nebo dokonce investičními nástroji, jako jsou ETF nebo podílové fondy, byli postiženi mnohem méně. V případě krachu jedné společnosti totiž mohou ostatní aktiva pokles zmírnit a především celkové portfolio udrží. Bankrot jedné společnosti neznamená bankrot celé investice. Ostatní aktiva v portfoliu budou dále generovat zisk a růst na hodnotě.

Diverzifikace, proces rozložení investic do různých aktiv nebo tříd aktiv, pomáhá snižovat riziko. Tím, že investoři nevkládají všechna svá vejce do jednoho koše, mohou lépe čelit nečekaným událostem a tržním otřesům. Tato strategie je zvláště důležitá v nestabilních ekonomických dobách, kdy mohou být jednotlivé společnosti a sektory pod tlakem.

ZÁVĚR

Případ Enronu je příkladem toho, jak mohou velké korporace padnout a jak hluboký dopad může mít takový pád na celé ekonomiky a finanční trhy. Je to také připomenutí důležitosti etického chování v podnikání a potřeby transparentnosti a poctivosti v účetních a finančních praktikách. Pro investory je to lekce v důležitosti diverzifikace a rozložení rizika, aby se chránili před nepředvídatelnými událostmi a zachovali stabilitu svých investic i v turbulentních časech.

Investujte prozíravě.

VÝSLEDOVKA r.2002

Akcie: -22 %

Dluhopisy: 18 %

Peněžní trh: 1,6 %

A tohle už jste četli?

1500 let stará investiční strategie – Talmud portfolio

Co mají společného Mercedes, židovské učení a naivní diverzifikace? Správné rozložení majetku je klíčový krok při jeho ochraně. Sázka na jednu kartu se nevyplácí. A to ani v jednom extrému. Výraznou konzervativností vám zničí majetek inflace…nebo taky plíseň :-)...

Krvavé diamanty

Diamanty. Tyto krystaly zachycující světlo a okouzlující svojí jedinečností. Jsou symbolem luxusu, majestátu a neotřesitelné hodnoty. Slibují nejkoncentrovanější bohatství a bezpečí. Od nepaměti jsou oslavovány v pohádkách a příbězích, a zdobí korunovační klenoty. Na...

Ztracené dekády

Investice do akciových trhů, a zejména do indexů jako třeba S&P 500, je často vnímána jako jistá cesta k úspěchu. Tento pohled je často podporován finančními médii, influencery a dokonce reklamami, které často vyzdvihují tento index S&P 500 jako "nejlepší...

Když jsou experti úplně vedle

Dnes končíme letošní rok. O půlnoci vstupujeme do nového roku plni nadějí a očekávání. Pro investory a finanční analytiky je to období plné předsevzetí a predikcí. Historie nám však ukazuje, že i nejzkušenější a nejuznávanější experti mohou být někdy úplně vedle. V...

Martin Kubát

Autor

Jednou měsíčně vám pošleme nejnovější články. Zaregistrujte se k odběru.

Archiv