Dějiny okem investic

Hrozba státního bankrotu USA (2011)

Spojené státy poprvé přišly o nejvyšší rating

USA jsou dlouhodobě nejsilnější ekonomikou světa. V roce 1941 obdržely od ratingové agentury Standard & Poor’s nejvyšší hodnocení AAA a vypadalo to, že si ho udrží navždy. Obecně panovalo přesvědčení, že Amerika nemůže zbankrotovat.

To trvalo až do roku 2011, kdy hrozilo, že prudce rostoucí dluh USA narazí na zákonem určený dluhový strop. To by znamenalo, že by si vláda spojených států nemohla dále půjčovat a dostala by se tak do technického bankrotu. Přestože se podařilo nejčernější scénář politickou dohodou zažehnat, tyto události otřásly důvěrou v největší ekonomiku světa.

DLUH, KTERÝ SE VYMKL KONTROLE

Druhou světovou válku Spojené státy vyhrály. Ale cena byla obrovská. A to nejen ve zmařených životech. Dluh USA dosáhl hodnoty 120 % HDP. V následujících letech se ovšem Americe dařilo tento poměr snižovat až na hodnotu 20 % HDP v roce 1970.

Zvýšení veřejného dluhu pak začalo v 80. letech, nicméně na začátku tisíciletí se poměr opět snižoval a za těchto třicet let nikdy nedosáhl vyšší hodnoty než 45 %. To se radikálně změnilo v roce 2008, kdy vypukla ve spojených státech krize. Za pouhé tři roky se dluh vůči HDP zvýšil o polovinu, tempo růstu tak bylo srovnatelné s obdobím druhé světové války.

A v roce 2011 přišel šok, když hrozilo, že prudce stoupající dluh narazí na strop určený legislativou.

POLITICKÉ TAHANICE A HROZBA BANKROTU

Spojené státy mají zákonem daný dluhový strop. Pokud by ho vláda dosáhla, nemohla by si půjčovat další peníze. To by v době deficitního rozpočtu znamenalo, že by USA neměly prostředky na úhradu svých závazků. Tedy prakticky bankrot.

A přesně takový scénář hrozil na začátku srpna v roce 2011. Řešením mohlo být jen zvýšení dluhového stropu, v americkém Kongresu ohledně toho ale celé týdny probíhala složitá debata. Přestože na nutnosti odvrátit státní bankrot se politici shodovali, bylo nutné stabilizovat rozpočet do budoucna a obě strany v americké politice měly rozdílný názor na to, jak toho dosáhnout. Zatímco Republikáni prosazovali snížení výdajů, Demokraté chtěli hledat nové příjmy v podobě zvýšených nebo nových daní.

Nakonec se zrodil složitý kompromis, doslova pár dní před hrozící katastrofou. Hrozba bankrotu tak byla zažehnána. Důvěra ale byla narušena, což se nejvíce projevilo na finančních trzích.

Ratingová agentura Standard & Poor’s toto oslabení důvěry USA jakožto dlužníka promítla do ratingů snížením z nejvyššího stupně AAA o stupeň níže na AA+.

FINANČNÍ TRHY REAGUJÍ

Okamžitou reakcí na snížení ratingu byl pokles na akciových trzích. Investoři byli znepokojeni nejistotou ohledně budoucího vývoje a fiskální stability USA. Index Dow Jones Industrial Average například prudce klesl. Trhy v následujících týdnech a měsících  byly mnohem volatilnější. Investoři reagovali na každý nový vývoj v debatách o dluhu a fiskální politice USA.

Dluhopisoví investoři měli naopak žně. Vysoce nadstandardní zhodnocení US dluhopisů 27 % krásně dokreslilo 0,0 % na peněžním trhu a 2 % na akciích. Ty se dokázaly do konce roku vykalibrovat, investoři uklidnit a Amerika se nadechla k brutálnímu technologickému růstu následující dekády. Ale o tom zase někdy příště.

VÝSLEDOVKA r. 2011

Akcie: 2 %

Dluhopisy: 27 %

Peněžní trh: 0,0 %

A tohle už jste četli?

1500 let stará investiční strategie – Talmud portfolio

Co mají společného Mercedes, židovské učení a naivní diverzifikace? Správné rozložení majetku je klíčový krok při jeho ochraně. Sázka na jednu kartu se nevyplácí. A to ani v jednom extrému. Výraznou konzervativností vám zničí majetek inflace…nebo taky plíseň :-)...

Krvavé diamanty

Diamanty. Tyto krystaly zachycující světlo a okouzlující svojí jedinečností. Jsou symbolem luxusu, majestátu a neotřesitelné hodnoty. Slibují nejkoncentrovanější bohatství a bezpečí. Od nepaměti jsou oslavovány v pohádkách a příbězích, a zdobí korunovační klenoty. Na...

Ztracené dekády

Investice do akciových trhů, a zejména do indexů jako třeba S&P 500, je často vnímána jako jistá cesta k úspěchu. Tento pohled je často podporován finančními médii, influencery a dokonce reklamami, které často vyzdvihují tento index S&P 500 jako "nejlepší...

Když jsou experti úplně vedle

Dnes končíme letošní rok. O půlnoci vstupujeme do nového roku plni nadějí a očekávání. Pro investory a finanční analytiky je to období plné předsevzetí a predikcí. Historie nám však ukazuje, že i nejzkušenější a nejuznávanější experti mohou být někdy úplně vedle. V...

Martin Kubát

Autor

Jednou měsíčně vám pošleme nejnovější články. Zaregistrujte se k odběru.

Archiv