Investiční aktuality

Jak si vedly investice v roce 2023?

Mrzutý počátek, krachy bank a bankovní krize, věštění z vnitřností, AI úlet Nvidie, pokořená inflace, zlomené úroky a listopadový spurt. Wow, v roce 2023 se toho stalo opravdu hodně.

Pojďme se na to společně podívat.

SHRNUTÍ ROKU 2023 A VÝHLED

Rok 2023 už můžeme vnímat s určitým odstupem, a tudíž je nejvyšší čas k rekapitulaci a zamyšlení. Přirozeně se podíváme na výkonnost hlavních tříd aktiv. Uvedeme si i nějaká ponaučení, která nám uplynulý rok dal. A na závěr pár investičních doporučení.

STRUČNÁ REKAPITULACE

Akciové trhy zaznamenaly v roce 2023 velice silný růst. Nejlépe si vedly japonské (+28 %) a americké akcie (+26 %). Solidně ale rostly i akcie evropské (17 %) – zvlášť když přihlédneme k faktu, že evropské akciové indexy mají oproti americkým jiné sektorové složení (mají mnohem nižší váhu technologií). Akcie méně rozvinutých trhů v minulém roce výrazně zaostávaly, do velké míry v důsledku problémů čínské ekonomiky. Díky všeobecně pozitivní náladě na finančních trzích si ovšem nakonec připsaly deset procent.

Velice dobře si vedly i globální dluhopisy (+6 %). České kvalitní dluhopisové fondy se dokázaly dostal i přes 10 %.

Výjimku tvořily jen komodity, které ztratily téměř osm procent. Jedná se o výkonnost širokého komoditního indexu Bloomberg. Přirozeně mezi jednotlivými komoditami byly značné rozdíly. Například ceny zemědělských komodit výrazně klesaly. Na druhé straně, zlato zaznamenalo nárůst o téměř 15 %.

Celkově vzato se z pohledu investorů jednalo o skvělý rok. Jenže na začátku roku 2023 na optimismus nic neukazovalo. Panovala pesimistická nálada.

NEVÁBNÉ PŘEDPOVĚDI

Vzhledem k velmi vysoké inflaci a svižně rostoucím úrokovým sazbám centrálních bank očekávali analytici a ekonomové brzký příchod hospodářské recese. Recesi předpovídal tak velký zástup prognostiků, až byla označena za „Nejočekávanější recesi všech dob“.

A pesimistické byly i předpovědi tržní. Investiční stratégové na Wall Street v průměru očekávali pokles cen amerických akcií v roce 2023 o jedno procento.

Jistě, jedno procento v záporu není zrovna investiční tragédie. Na druhé straně burzovní analytici a stratégové jsou už dlouho pověstní svým optimismem. Lze tedy konstatovat, že na začátku minulého roku trpěli depresí. 

BANKOVNÍ KRIZE 2023

Následný vývoj dával pesimistům (a že jich bylo!) za pravdu. Spojené státy a Evropa se na jaře potýkaly s bankovní krizí. Bankovní systém měl projít největším stresem od poslední finanční krize.

Do vážných problémů se v březnu dostala Silicon Valley Bank, tržní lídr v poskytování bankovních služeb startupům. Bohužel byznys model banky fungoval jen v prostředí nízkých úrokových sazeb. Jakmile sazby výrazně vzrostly, ocitl se tento obchodní model v krizi. Když vyšla vratká finanční pozice SVB najevo, následoval přímo učebnicový run na banku. Stejný osud potkal i Signature Bank, menší banku se sídlem v New Yorku. Celkově v USA zbankrotovalo pět bank.

V Evropě vzbuzovala velké obavy švýcarská Credit Suisse, bankovní gigant s víc než 160letou tradicí. Gigant, který šel v poslední dekádě od jednoho skandálu ke druhému. V roce 2023 se managementu banky „podařilo“ dosáhnout kompletní ztráty důvěry a Credit Suisse rychle směřovala k bankrotu. Na konci celého příběhu je švýcarskými regulátory vynucené spojení banky s jejím dosavadním úhlavním rivalem, UBS.

Krize regionálních amerických bank a hašení finančního požáru ve Švýcarsku se ovšem ukázaly jako pouhé epizody. Černé scénáře se nenaplnily. A velké americké banky začaly reportovat zdravé zisky. Pozornost investorů se tak soustředila na inflaci a úzce související měnovou politiku centrálních bank.

RYCHLEJŠÍ, NEŽ SE ČEKALO

Vzhledem k tomu, že inflace v průběhu roku výrazně klesala, sílilo přesvědčení investorů, že cyklus růstu sazeb je u konce. Následná pozitivní data o inflaci výrazně přispěla k růstu cen akcií i dluhopisů v posledním kvartálu roku.

Graf: Vývoj inflace v USA a v eurozóně

ČÍST V OVČÍCH VNITŘNOSTECH

Vraťme se k prognózám investičních stratégů. Jak už jsme si uvedli, stratégové na Wall Street očekávali v roce 2023 v průměru pokles cen amerických akcií o jedno procento. Následující graf ukazuje rozdíl mezi prognózou a skutečností.

Bohužel, stratégové si nevedli lépe ani v předchozím roce. Pro rok 2022 věštili růst amerických akcií o 4 procenta. Přitom index S&P 500 zaznamenal 19% pokles, nejhorší výsledek od finanční krize 2008.

Není divu, že Charlie Munger, nedávno zesnulá investiční legenda, neměl pro prognózy ani to nejmenší pochopení. Munger trval na tom, že „poslouchat dnešní prognostiky je stejně tak šílené jako když král najal člověka, který věštil z ovčích vnitřností.“

A tady se dostáváme k důležitému ponaučení: nikdy neinvestujte na základě prognóz, nebo se z toho zblázníte.

SKVOSTNÝCH SEDM

V médiích se dnes často skloňuje Magnificent 7, česky „Skvostných sedm“, tedy sedm dominantních technologických firem.

  • Jedná se o akcie firem Apple, Alphabet, Microsoft, Amazon.com, Meta Platforms, Tesla a Nvidia. Pro zjednodušení se bude autor tohoto textu tvářit, že Tesla je skutečně technologická firma. Není, ale nevadí.

Zpět k mediálnímu humbuku kolem „Skvostné sedmičky“. Hlavní důvod je jasný: tyto akcie v uplynulém roce 2023 rostly v průměru o 111 procent. Přitom je nutné zdůraznit to „v průměru“. Třeba taková Nvidia odletěla do vesmíru na AI a připsala si 239 procent. 

Vývoj mnohé překvapil. Teoreticky vzato by totiž technologické akcie v prostředí rychle rostoucích úrokových sazeb měly spíše trpět. Rozhodně by neměly raketově růst. Každopádně překvapivé věci se na finančních trzích dějí neustále…

Přestože se Magnificent 7 mohou pochlubit nesmírně zajímavou historickou výkonností, měli by být investoři velice opatrní. Tyto akcie jsou totiž po zmíněných růstech poměrně drahé – jejich průměrné P/E činí 41, což skvostné není.

  • P/E znamená kolikanásobek ročního zisku firmy za akcii zaplatím. Pro zajímavost P/E celkového amerického akciového trhu činí necelých 25. Takže 41 je už hodně.

Jak se říká hezky anglicky, technologické akcie jsou aktuálně tzv. „priced for perfection“. Což znamená, že jejich ocenění jsou na takové úrovni, že se nic nesmí pokazit. Není tam vůbec žádný bezpečnostní polštář.  

A tady už se dostáváme ke slíbenému výhledu.

ATRAKTIVNÍ ZAOSTALCI

Přestože si akciové trhy v roce 2023 vedly obecně skvěle, jejich vzestup byl tažen růstovými akciemi (zejména technologiemi). Pro ilustraci: Zatímco americké růstové akcie vzrostly o vysokých 39 %, americké hodnotové akcie si připsaly 12 %. A dividendové akcie jen necelých 8 %, měřeno indexem Morningstar Dividend Composite.

Doporučení? Nebude příliš populární. Doporučujeme v portfoliích nadvažovat hodnotové akcie a podvažovat ty růstové (technologické). To neznamená, že by se měl investor růstovým akciím zcela vyhýbat. Měl by ale zkontrolovat své investiční portfolio a zjistit, jestli v nich nemá příliš velké procento svého majetku. Mnozí investoři totiž mají.

VÝZVY PRO ROK 2024

Na závěr důležitá poznámka. V roce 2024 budeme čelit vysoké politické nejistotě. Zdaleka se přitom nejedná jen o americké prezidentské volby. Investoři budou letos ve velkém pokušení činit tváří v tvář této nejistotě emocionální rozhodnutí.

Závěrečné doporučení zní: ignorujte volby, ignorujte mediální titulky, ignorujte své emoce a držte se svého dlouhodobého investičního plánu.

Investujte.

Je to správné.

A investujte prozíravě.

Jsem Martin Kubát a pomáhám úspěšným budovat a chránit jejich majetek.

Video komentář k tržnímu vývoji

A tohle už jste četli?

2.kvartál 2024: Google vyplatil 1.dividendu, Starbucks padá, trhy rostou

Ukázkový zub v podobě 5% poklesu začátkem dubna vytvořil symbolický schod do dalšího růstového kvartálu. Mimochodem, to stejné se stalo na startu tohoto 3.kvartálu. Žeby nádech na další růst? To uvidíme. KOMENTÁŘ K VÝVOJI TRHŮ NVIDIA TÁHNE TRHY Tahounem růstu...

1.kvartál 2024: Růstová nálada, až na dluhopisy

První kvartál letošního roku byl pro akciové investory štědrý. Americké akcie vzrostly o 10,6 % a evropské držely krok, když přidaly 9,7 %. Jednoznačným premiantem byl ovšem japonský akciový trh, s růstem na úrovni 18,1 %. O poznání hůře si vedly akcie...

INVESTIČNÍ AKTUALITY 3.kvartál 2023 – Mírná turbulence, inflace, úroky, dluhopisy

Ve třetím kvartálu 2023 se finanční trhy nacházely v mírně turbulentním období. Inflace v ČR je 6,9 %, ale už má klesající tendenci. Úroková sazba ČNB se drží na 7 %. Dluhopisy mají žně a akcie jsou v normálu. Pojďme se na to společně podívat trochu více. AKCIE...

INVESTIČNÍ AKTUALITY 1.pololetí 2023 – překvapení investoři

První polovina roku 2023 by se dala shrnout jednoduše takto: Investoři jsou překvapeni tím, že jsou pozitivně překvapeni. Stručně si shrňme události posledních šesti měsíců. KOMENTÁŘ K TRŽNÍMU VÝVOJI – NEKLID KAM SE PODÍVÁŠ První polovinu roku lze charakterizovat jako...

Martin Kubát

Autor

Jednou měsíčně vám pošleme nejnovější články. Zaregistrujte se k odběru.

Archiv