Dějiny okem investic

Krach na NY burze (1929)

Pád který otřásl světem

21 let trvalo americkému akciovému indexu Dow Jones Industrial Average, vytvořenému na konci 19. století, než se dostal ze 100 bodů na 200. Na 300 se pak ale během 20. let dostal za pouhý rok. A rozšířil počet akciových titulů z 20 na 30.

Optimismus vystřídala euforie. Mánie. Zpravidla začátek konce.

Tento obrázek nemá žádný popisek

JAK TO ZAČALO?

Uklidnění po 1. světové válce přineslo Zlatá 20. léta. Doba rozletu a prosperity. Inflace byla nízká a reálné platy rostly. Rozvíjel se průmysl, lidé se bavili. Rádio a film se zvukem. Lucusní zboží se stalo dostupné pro více lidí. Hospodářský růst se logicky projevil i v investicích.

Ty byly do té doby dostupné jen velmi úzce zaměřeným profesionálům. Od poloviny dvacátých let si získaly i širší veřejnost. Akcie jen rostly a tak úžasné zisky lákaly více a více lidí včetně těch chudších. Dělníci radili uklízečkám a ty to jako zaručený tip předávaly svým přátelům.

Tento obrázek nemá žádný popisek

PŘIPOUTEJTE SE, LETADLO VZLÉTÁ

Všemu se dařilo. Euforie. Průšvih, ostražitost byla ta tam. Spousta lidí investovala i to, co neměla. Úvěry, půjčky či po rodině půjčené peníze. Mnoha lidem se v očích protáčely dolary.

A když už se investiční rady dávaly v magazínech pro hospodyňky, začalo se schylovat k velkému problému. Tedy, problém to byl už roky předtím, nyní už se jednalo o kolosální průšvih. Jenže toho si nikdo nevšímal, svět ovládla zlatá horečka a lidé ztratili všechnu opatrnost.

Varovné signály přicházely. Občasné mírné poklesy ale trhy vstřebaly a tak je i široká veřejnost nereflektovala. Od září 1929 se střídaly varovné signály s uklidňujícími – odborníci se střídali s výroky. Od půlky října ale šlo do tuhého.

24.října 1929 to prasklo. Panika. Všichni se chtěli akcií zbavit. Jedno za jakou cenu. Domeček z karet padal a padal. Dow Jones ztratil 11 miliard během jednoho dopoledne. Celkem 14 miliard do konce dne.

Den na to přišel BLACK FRIDAY. Akcie letěly dolů celou Evropou. Stejně tak pokračoval sešup i v New Yorku. Po víkendu následovalo černé pondělí a černé úterý.

z 381 bodů se index Dow Jones dostal až na 198 bodů. Trvalo 25 let než se vrátil na stejná čísla.

Následovalo mnoho let krize. VELKÁ DEPRESE.

POUČME SE Z HISTORIE. Nezapomínejme na ostražitost. Na rizika. Na reálnost možných propadů. A mysleme na to hned na začátku. Zásadní je správně zvolit strategii investice, která bude funčkní i právě v dobách poklesů či krizích. Investiční plán by měl být připraven na černé scénáře stejně tak jako na období euforie.

VÝSLEDOVKA r. 1929:

Akcie: -8 %

Dluhopisy: 3 %

Peněžní trh: 4,7 %

A tohle už jste četli?

1500 let stará investiční strategie – Talmud portfolio

Co mají společného Mercedes, židovské učení a naivní diverzifikace? Správné rozložení majetku je klíčový krok při jeho ochraně. Sázka na jednu kartu se nevyplácí. A to ani v jednom extrému. Výraznou konzervativností vám zničí majetek inflace…nebo taky plíseň :-)...

Krvavé diamanty

Diamanty. Tyto krystaly zachycující světlo a okouzlující svojí jedinečností. Jsou symbolem luxusu, majestátu a neotřesitelné hodnoty. Slibují nejkoncentrovanější bohatství a bezpečí. Od nepaměti jsou oslavovány v pohádkách a příbězích, a zdobí korunovační klenoty. Na...

Ztracené dekády

Investice do akciových trhů, a zejména do indexů jako třeba S&P 500, je často vnímána jako jistá cesta k úspěchu. Tento pohled je často podporován finančními médii, influencery a dokonce reklamami, které často vyzdvihují tento index S&P 500 jako "nejlepší...

Když jsou experti úplně vedle

Dnes končíme letošní rok. O půlnoci vstupujeme do nového roku plni nadějí a očekávání. Pro investory a finanční analytiky je to období plné předsevzetí a predikcí. Historie nám však ukazuje, že i nejzkušenější a nejuznávanější experti mohou být někdy úplně vedle. V...

Martin Kubát

Autor

Jednou měsíčně vám pošleme nejnovější články. Zaregistrujte se k odběru.

Archiv