Dějiny okem investic

Lehman Brothers: Pád gigantu (2008)

Rok, kdy Lehman Brothers změnila pravidla hry na Wall Street

Bankrot investiční banky Lehman Brothers v roce 2008 způsobil významné otřesy na globálních finančních trzích, které se projevily výraznými poklesy hlavních akciových indexů, včetně S&P 500. Tento bankrot, který nastal 15. září 2008, byl největším v historii USA do té doby a představoval kritický moment globální finanční krize.

SYMBOL STABILITY

Lehman Brothers, založená v roce 1850, byla dlouho považována za symbol finanční stability a inovace. Nicméně, její zapojení do obchodování s cennými papíry zajištěnými hypotékami (MBS) a dalšími složitými finančními nástroji, které byly silně závislé na realitním trhu, nakonec vedlo k jejímu pádu. Když hodnota těchto aktiv s propadem realitního trhu prudce klesla, finanční zdraví banky bylo vážně narušeno.

DOPAD NA INVESTIČNÍ TRHY

Dopady bankrotu Lehman Brothers na investiční trhy byly okamžité a dramatické. Akciové trhy po celém světě zaznamenaly prudké poklesy. S&P 500, který je považován za barometr zdraví americké ekonomiky, zaznamenal v roce 2008 pokles o výrazných 34 %. V období od vrcholu trhu v srpnu 2007 do března 2009, což zahrnuje období krize a kolapsu Lehman Brothers, S&P 500 klesl dokonce o závratných 52 %.

Bankrot Lehman Brothers měl také dlouhodobější dopady na investiční trhy. Jedním z hlavních důsledků byl nárůst volatility na akciových trzích, kdy investoři reagovali prudce na jakékoliv negativní zprávy. Tento trend přetrvával několik let po krizi. Dále se investoři stali mnohem opatrnějšími a začali více upřednostňovat bezpečnější investice, jako jsou státní dluhopisy.

OBRAT V ŘÍZENÍ RIZIK

Bankrot zároveň vyvolal hlubokou diskusi o potřebě regulace finančních trhů a o zlepšení rizikového managementu. To vedlo k vytvoření nových regulačních rámců, jako je Dodd-Frank Wall Street Reform and Consumer Protection Act ve Spojených státech, které měly za cíl zvýšit transparentnost a omezit systémová rizika na trzích.

Celkově bankrot Lehman Brothers znamenal zásadní obrat v chápání a řízení rizik na finančních trzích a přispěl k transformaci, jak investoři a finanční instituce přistupují k investičním strategiím a tržním regulacím. Jeho odkazem je hlubší pochopení dynamiky finančních trhů a neustálé hledání rovnováhy mezi rizikem a výnosy v investičním rozhodování.

TRPĚLIVOST RŮŽE PŘINÁŠÍ

Zásadní ponaučení ovšem přichází v trpělivosti. Přijít ke svému investičnímu účtu a zjistit, že na něm máte pouze půlku hodnoty své investice je průšvih. Ovšem ještě větší průšvih je investici ukončit a aktiva prodat. Tehdy totiž tuhle ztrátu realizujete a zhmotníte. Investoři, kteří v těchto těžkých letech udrželi nervy na uzdě a nechali investici žít si svým životem, byli už za 5 let na své původní hodnotě. Za 10 let byste zažili nárůst o 70 %. A za dalších 5 let, tedy celkem za 15 let od předkrizového vrcholu, už byste měli výnos 150 %. A to vše v roce 2022, uprostřed válečné, úrokové a energetické krize.

Buďte trpěliví.

VÝSLEDOVKA r.2008

Akcie: -37 %

Dluhopisy: 26 %

Peněžní trh: 1,6 %

A tohle už jste četli?

1500 let stará investiční strategie – Talmud portfolio

Co mají společného Mercedes, židovské učení a naivní diverzifikace? Správné rozložení majetku je klíčový krok při jeho ochraně. Sázka na jednu kartu se nevyplácí. A to ani v jednom extrému. Výraznou konzervativností vám zničí majetek inflace…nebo taky plíseň :-)...

Krvavé diamanty

Diamanty. Tyto krystaly zachycující světlo a okouzlující svojí jedinečností. Jsou symbolem luxusu, majestátu a neotřesitelné hodnoty. Slibují nejkoncentrovanější bohatství a bezpečí. Od nepaměti jsou oslavovány v pohádkách a příbězích, a zdobí korunovační klenoty. Na...

Ztracené dekády

Investice do akciových trhů, a zejména do indexů jako třeba S&P 500, je často vnímána jako jistá cesta k úspěchu. Tento pohled je často podporován finančními médii, influencery a dokonce reklamami, které často vyzdvihují tento index S&P 500 jako "nejlepší...

Když jsou experti úplně vedle

Dnes končíme letošní rok. O půlnoci vstupujeme do nového roku plni nadějí a očekávání. Pro investory a finanční analytiky je to období plné předsevzetí a predikcí. Historie nám však ukazuje, že i nejzkušenější a nejuznávanější experti mohou být někdy úplně vedle. V...

Martin Kubát

Autor

Jednou měsíčně vám pošleme nejnovější články. Zaregistrujte se k odběru.

Archiv