Dějiny okem investic

PÁD BERLÍNSKÉ ZDI (1989)

Závan kapitalismu a růstu ze všech stran

9. listopadu 1989, den, kdy padla Berlínská zeď, je jedním z nejvýznamnějších dní v moderní historii. Zároveň investiční výsledovku tohoto roku bychom chtěli zažívat každý rok. Dařilo se na všech frontách. Každá z hlavních tříd aktiv dosáhla násobky svého průměrného zhodnocení. Slavilo se tedy nejen v ulicích Berlína či na Václaváku, ale i snad ve všech investorských domácnostech a kancelářích.

POLITICKÝ A EKONOMICKÝ KONTEXT

Pád Berlínské zdi nebyl jen kulminací politických napětí mezi Východem a Západem, ale také zlomovým bodem v globální ekonomice. Otevření východního bloku západnímu kapitalismu vedlo k významným změnám v mezinárodním obchodu, volném pohybu kapitálu a investičních příležitostech. Tahle otvíračka vyvolala optimismus nejen u mnoha firem, které okamžitě nastartovaly robustní expanzi. Investiční správci i jednotliví investoři začali rozšiřovat svá portfolia o do té doby téměř nedostupné příležitosti.

modrá = S&P 500, červená = DAX

DOPAD NA AKCIOVÉ TRHY

Zatímco index pětiset největších amerických firem S&P 500 vyrostl o 22 %, německý DAX o 36%. S tím, že téměř 30 procentních bodů udělal právě až od listopadu. Západ vzal východ útokem. Tentokráte tím pozitivním.

Ovšem v investiční komunitě panovaly i smíšené pocity. Zatímco někteří byli optimističtí ohledně nových příležitostí, jiní byli opatrní kvůli politické nejistotě. Nicméně, dlouhodobý dopad byl pozitivní, jak ukazují růstové trendy v akciových indexech a ziskovost firem, které expandovaly do nově otevřených trhů.

Volkswagen

Jedním z nejznámějších příkladů je německá automobilová společnost Volkswagen. Po pádu zdi se otevřel masivní nový trh ve východním Německu a ve střední a východní Evropě, což vedlo k růstu akcií společnosti.

Deutsche Bank

Deutsche Bank, jedna z největších německých bank, také zaznamenala růst, protože se stala klíčovým hráčem v procesu sjednocení německé ekonomiky a expanze do nově otevřených trhů.

Microsoft a technologický sektor

Pád zdi také urychlil globalizaci a technologický pokrok. Společnosti jako Microsoft profitovaly z nových trhů a z rostoucího důrazu na technologické inovace.

Coca-Cola a konzumní zboží

Společnosti vyrábějící konzumní zboží, jako je Coca-Cola, také zaznamenaly růst, protože se jim otevřel nový trh s miliony potenciálních zákazníků.

GEOPOLITICKÉ DŮSLEDKY

Pád zdi vedl k následnému rozpadu Sovětského svazu a k rozšíření společenství států budoucí Evropské unie na Východ. To vytvořilo nové trhy a investiční příležitosti, které byly dříve nedostupné. Německo, jakožto epicentrum těchto změn, se stalo hospodářskou silou Evropy.

PONAUČENÍ ZÁVĚREM

Pád Berlínské zdi nám ukazuje, jak mohou velké politické změny ovlivnit investiční trhy. Krátkodobé fluktuace jsou normální, ale dlouhodobé trendy často ukazují skutečný dopad historických událostí. Události jako tahle nám ukazují, jak je důležité mít diverzifikované portfolio, které může absorbovat různé typy šoků. Pro ty krátkodobé mějte vždy připraven „nouzový plán“.

Pád Berlínské zdi byl jedním z nejvýznamnějších momentů 20. století s dalekosáhlými dopady na globální investiční trhy. Pro investory je důležité poučit se z historie a být připraveni na různé scénáře, které mohou ovlivnit jejich investice. Investiční trhy se adaptovaly na tuto zásadní událost poměrně dobře. Někteří investoři zpanikařili a přišli o moc hezké výnosy. Ti, co vydrželi, tak byli královsky odměněni. Jako vždy.

Především poslední věta může být užitečné pro vaše budoucí investiční rozhodování.

VÝSLEDOVKA r. 1989

Akcie: 32 %

Dluhopisy: 18 %

Peněžní trh: 8,4 %

A tohle už jste četli?

1500 let stará investiční strategie – Talmud portfolio

Co mají společného Mercedes, židovské učení a naivní diverzifikace? Správné rozložení majetku je klíčový krok při jeho ochraně. Sázka na jednu kartu se nevyplácí. A to ani v jednom extrému. Výraznou konzervativností vám zničí majetek inflace…nebo taky plíseň :-)...

Krvavé diamanty

Diamanty. Tyto krystaly zachycující světlo a okouzlující svojí jedinečností. Jsou symbolem luxusu, majestátu a neotřesitelné hodnoty. Slibují nejkoncentrovanější bohatství a bezpečí. Od nepaměti jsou oslavovány v pohádkách a příbězích, a zdobí korunovační klenoty. Na...

Ztracené dekády

Investice do akciových trhů, a zejména do indexů jako třeba S&P 500, je často vnímána jako jistá cesta k úspěchu. Tento pohled je často podporován finančními médii, influencery a dokonce reklamami, které často vyzdvihují tento index S&P 500 jako "nejlepší...

Když jsou experti úplně vedle

Dnes končíme letošní rok. O půlnoci vstupujeme do nového roku plni nadějí a očekávání. Pro investory a finanční analytiky je to období plné předsevzetí a predikcí. Historie nám však ukazuje, že i nejzkušenější a nejuznávanější experti mohou být někdy úplně vedle. V...

Martin Kubát

Autor

Jednou měsíčně vám pošleme nejnovější články. Zaregistrujte se k odběru.

Archiv