Dějiny okem investic

Pandemie Covidu (2020)

Nemoc, která všechny překvapila

Tohle nemusím připomínat, Covid máme všichni v živé paměti. Pominu zdravotní a společenské důsledky pandemie, dokonce ani nebudu řešit ekonomické následky, které se táhnout až do dnešních dnů. Následky přetrhaný logistických řetězců, finančních stimulů, zavírání a otevírání podniků. Pojďme se podívat, jak to bylo s investicemi a jak se z toho můžeme poučit.

PROPAD A RŮST

Akciové trhy propadly o více jak 30%. To není málo. Jenže propad trval pouze 1 MĚSÍC. Od půlky února do půlky března. A v půlce srpna už byly akciové trh zpět „na svém“. Na hodnotě, ze které se propadly.

Od té doby do konce roku 2021 udělaly akciové trhy růst 100%. Velmi strmý růst.

JENŽE nerostly všechny trhy. Některé sektory na tomhle propadu těžily extrémně, jiné naopak lapaly po dechu. Gastronomie, cestování a ubytovací služby, hazard a mnoho dalších se topily a snažily se o přežití každého dne. Absolutně nejvíc na této situaci vytěžily technologické firmy a e-commerce.

Tento obrázek nemá žádný popisek

INVESTICE JAKO HAZADRNÍ HRA

Zmínil jsem hazard. Zastavil bych se u něj. V době pandemie byly lidé zavření doma. Bylo to extrémně stresující a lidé potřebovali ventilovat ty emoce ven. Mnozí si k tomu vybírají odjakživa sázení. Ať už na sportovní události, nebo v kasinech. A to teď nebylo.

A do toho se objevily dostupné investiční platformy. Pro spoustu lidí vítaná příležitost, kde si užít adrenalinu v době, kdy jejich týmy nehrály. A chytla se spousta dalších lidí, přece je to investování, a investování je dobré. Nebo ne?

Akcie pod přílivem nových peněz rostly, ale nebyl to zdravý růst. Tohle nebyly rozumné investice, ale gambl a spekulace. Lidé akciové trhy doslova pařili jako nějakou hru. Ale vkládali do nich skutečné peníze, úspory, dokonce se zadlužovali.

A PŘIŠLY PRVNÍ ÚSPĚCHY, BOHUŽEL

Víte, co je nejhorší pro budoucího závisláka na automatech? Když na začátku vyhraje. A přesně to se stalo mnoha desítkám nebo dokonce stovkám tisíců lidí na celém světě. Vložili peníze a vyhráli. Štěstí začátečníka to ale nebylo.

Když jsou trhy dole, tak porostou nahoru. Takže vložené peníze jim rostly na hodnotě, o desítky procent. To těmto absolutním nováčkům v investování dalo obrovské sebevědomí. Vzniklo spoustu laciných samozvaných investičních specialistů, gurů. Zaručené rady zaplavily sociální sítě i platformy podcastů. Jenže, většina lidí kteří sází, prohraje. A platí to i když sázíte na akcie. Každý není Warren Buffett. Od roku 2020 se spousta lidí pustila do hazardu na akciových trzích. A spousta z nich prohrála. Zadlužili se, přišli o rodinné úspory. Objevily se tragické zprávy o sebevraždách.

Tento obrázek nemá žádný popisek

INVESTOVÁNÍ JE ŘEMESLO A MÁ SVÁ PRAVIDLA

Vsadit velké peníze na jednu firmu je jako ukázat na číslo při ruletě. Možná pohádkově zbohatnete, ale spíš dřív nebo později o velké peníze přijdete. A to se stalo spoustě lidí, na konci roku 2021 se totiž zavřel krám a následný rok byl ve znamení propadu. Některé firmy padaly dramaticky a byly to právě ty, do kterých nejvíc investovali hazardéři.

Neznalost základních zákonů investování, principů trhů, absence zkušeností, ignorace rizika. To vede k prodávání investic pod cenou a ztrátám.

VÝSLEDOVKA r. 2020:

Akcie: 18,4 %

Dluhopisy: 16,7 %

Peněžní trh: 0,4 %

A tohle už jste četli?

1500 let stará investiční strategie – Talmud portfolio

Co mají společného Mercedes, židovské učení a naivní diverzifikace? Správné rozložení majetku je klíčový krok při jeho ochraně. Sázka na jednu kartu se nevyplácí. A to ani v jednom extrému. Výraznou konzervativností vám zničí majetek inflace…nebo taky plíseň :-)...

Krvavé diamanty

Diamanty. Tyto krystaly zachycující světlo a okouzlující svojí jedinečností. Jsou symbolem luxusu, majestátu a neotřesitelné hodnoty. Slibují nejkoncentrovanější bohatství a bezpečí. Od nepaměti jsou oslavovány v pohádkách a příbězích, a zdobí korunovační klenoty. Na...

Ztracené dekády

Investice do akciových trhů, a zejména do indexů jako třeba S&P 500, je často vnímána jako jistá cesta k úspěchu. Tento pohled je často podporován finančními médii, influencery a dokonce reklamami, které často vyzdvihují tento index S&P 500 jako "nejlepší...

Když jsou experti úplně vedle

Dnes končíme letošní rok. O půlnoci vstupujeme do nového roku plni nadějí a očekávání. Pro investory a finanční analytiky je to období plné předsevzetí a predikcí. Historie nám však ukazuje, že i nejzkušenější a nejuznávanější experti mohou být někdy úplně vedle. V...

Martin Kubát

Autor

Jednou měsíčně vám pošleme nejnovější články. Zaregistrujte se k odběru.

Archiv