Dějiny okem investic

Rotschildovo Waterloo – Zrození finanční legendy (1815)

Bitva, která zrodila finanční legendu

Začátek 19. století se nesl ve znamení konfliktu, který s v mnohém podobal dvěma světovým válkám o století později. Napoleonské války, pojmenované po císaři Francie a slavném vojevůdci, trvaly 12 let a zasáhly kromě Evropy také Afriku, Indii, oblast Blízkého východu a také Americký kontinent.

A stejně jako to bylo ve světových válkách, i napoleonské války se vedly také na poli ekonomiky, ve vládních palácích a parlamentech. Hranice se přepisovaly a obchodníci prodělávali. Nebo naopak vydělávali, to podle toho kam se obrátila válečná štěstěna. A právě v chaosu a destrukci napoleonských válek se zrodila obchodní dynastie, která celé století dominovala světovému obchodu. Rodina Rothschildů obchodovala se všemi stranami konfliktu, její věhlas ale nastartoval až mír, který nastal po Napoleonově porážce u Waterloo.

ÚSPĚŠNÝ OBCHODNÍK A OTEC

Zakladatel dynastie, Mayer Amschel Rothschild, se narodil v roce 1744 v německém Frankfurtu. Jeho otec byl obchodník. A přestože rodina pocházela z ghetta, mladý Mayer získal zkušenosti ve finančnictví na svých cestách. Po smrti otce převzal jeho obchod a postupně se stal vlivným a úspěšným finančníkem.

Kromě velkého bohatství měl také velkou rodinu, celkem deset dětí. A bylo to jeho pět synů, díky kterým se nesmazatelně zapsal do dějin. Každého z nich totiž naučil všechno co znal a poslal do jednoho z obchodních a finančních center tehdejší Evropy.

V roce 1803, kdy vypukly napoleonské války, sídlily obchodní společnosti Mayera Rothschilda a jeho synů ve Frankfurtu, Neapoli a Paříži, které patřily pod vliv císaře Napoleona. Ale také ve Vídni a Londýně, dvou hlavních městech států, které proti Napoleonovi bojovaly. Rodina Rothschildů se podílela na financování války, a to na všech stranách konfliktu. Rothschildové tak patřili k tisícům obchodníků, kteří kupovali vládní dluhopisy, zásobovali státy obilím nebo provozovali a financovali továrny, které poprvé v historii chrlily zbraně, výstroj a další vybavení v průmyslovém měřítku.

Mezi nimi nakonec vynikl prostřední syn Nathan, kterého otec poslal do Londýna. Právě díky němu dnes říkáme, že je někdo bohatý jako Rothschild.

Londýnská burza

INVESTICE DO VÁLKY

Nathan se do Londýna přistěhoval v posledním desetiletí 18. století a stal se obchodníkem s textilem. Byl úspěšný, ale zatím nic nenasvědčovalo, že se projeví jako jeden z nejúspěšnějších obchodníků historie. Pověst si vydobyl hlavně v době napoleonských válek, kdy nejdříve v roce 1811 založil v Londýně vlastní banku, investoval do Východoindické společnosti a nakonec zbohatl na financování Wellingtonovi armády, která bojovala proti Francii ve Španělsku.

Arthur Wellesley, dnes známý jako vévoda z Wellingtonu, prokázal svého velitelského génia ve Španělsku, kde od roku 1809 s britským expedičním sborem porážel francouzské generály jednoho po druhém. V letech 1813 a 1814 pak osvobodil Španělsko a postupem na jih Francie významně přispěl k porážce Napoleona a jeho vyhnání na ostrov Elba ve středozemním moři.

Za tyto úspěchy si vysloužil šlechtický titul, ale na jeho vítězstvích nebyl tratný ani Nathan Rothschild, který jeho armádu financoval. Po Napoleonově porážce se zařadil mezi finanční elitu tehdejšího Londýna.

A důvěra ve Wellingtona z něho udělala legendu, když se ukázalo, že Napoleon ještě neřekl poslední slovo.

JEŠTĚ JEDNA VÁLKA

Když v březnu 1815 Napoleon uprchl ze svého exilu a opět se stal císařem Francie, nervozita nezachvátila jen evropské paláce, ale také obchodní domy. Akcie obchodních společností i vládní dluhopisy začaly ztrácet.

Na Londýnské burze byly zasaženy zvláště cenné papíry Východoindické společnosti, u které se očekávalo, že utrpí během nové války značné ztráty. Byla totiž závislá na lodní dopravě a právě tu během napoleonských válek negativně ovlivňovaly útoky francouzských korzárů. Vládní dluhopisy ztrácely, protože obchodníci očekávali, že britská vláda vypíše k financování pokračujících bojů nové dluhopisy s větším úrokem.

Když pak Napoleon v červnu zahájil tažení na Brusel, postavila se mu do cesty pruská armáda a koalice pod vedením maršála Wellingtona. První zprávy z bojiště byly katastrofální, Napoleon vyhrál několik bitev, obrátil pruskou armádu na útěk a zdálo se, že má cestu na Brusel otevřenou. Cenné papíry nabraly volný pád, jak se jich obchodníci v Londýně začali zbavovat.

Jediný, kdo naopak nakupoval, byl Nathan Rothschild. Všeobecně se mělo za to, že se jen snaží zabránit propadu.

18. června se pak u městečka Waterloo střetl Napoleon s Wellingtonem, začala bitva dvou velikánů. Bitva zuřila celý den a zdálo se, že Napoleon dosáhne další z mnoha svých vítězství. Nakonec to byla jeho domýšlivost a chyby, kterých se během bitvy dopustil, která rozhodla. Napoleonova vojska nedokázala prorazit obranu angličanů a jejich spojenců, přestože k tomu byly nebezpečně blízko. Když pak večer dorazila pruská armáda, která byla v předchozích dnech poražena, ale ne zničena, jak se povídalo v Anglii, o výsledku bylo rozhodnuto.

Wellington se stal vítězem a vysloužil si tak nesmrtelnost a titul vévody. Napoleon byl definitivně poražený, zemřel o šest let později na ostrově Sv. Helena v Atlantiku.

SÁZKA NA MÍR

Přestože Napoleon prohrál několik bitev a nakonec celou válku, o jeho strategickém geniu v roce 1815 nikdo nepochyboval. Málokdo by si po jeho útěku z ostrova Elba vsadil na to, že jeho druhá vláda potrvá pouze 100 dní. Ne tak Nathan Rothschild, ten se ve všeobecné panice z Napoleonova návratu rozhodl cenné papíry neprodávat, ale naopak nakupovat. Byl pověstný svou sítí obchodních zástupců a kurýrů, díky čemuž měl vždy ty nejčerstvější informace. I přesto ale ostatní britští obchodníci považovali Rothschildovi kroky za bluff.

Telegraf, který spojil kontinenty a poprvé skutečně globalizoval obchod, se objevil až za několik desetiletí. Zprávy cestovaly díky kurýrům a bárkám. A ty nejrychlejší měl právě Nathan Rothschild. To každý v Londýně věděl, proto se na něj upíraly oči všech, když ráno po bitvě dorazil na burzu. Jeho výraz jako vždy neříkal vůbec nic, ale příkazy které dal svým obchodníkům byly jasné.

Z předchozího dne se vědělo, že proběhla bitva a že to pro Angličany a jejich spojence nevypadá dobře. Proto nikoho nepřekvapilo, když se Rothschild začal zbavovat cenných papírů. Napoleon vyhrál! Burza zažila paniku a krach, ceny spadly ke dnu.

A právě na tohle Nathan čekal. Jeho obchodníci začali téměř bezcenné akcie a dluhopisy skupovat. Když se pak po několika hodinách rozkřikla zpráva o Wellingtonovu vítězství, cenné papíry na Londýnské burze zažily naopak silný růst. A velké množství z nich vlastnil jediný muž, který se tak stal nejbohatším člověkem své doby a legendou.

Nastalo sto let míru a ekonomického rozvoje, na kterém se dynastie Rothschildů významně podílela.

Příběh bitvy u Waterloo a jejího dopadu na Londýnskou burzu je mementem toho, jak je při investování důležitá správná analýza trhu a přesné a kvalitní informace.

A tohle už jste četli?

1500 let stará investiční strategie – Talmud portfolio

Co mají společného Mercedes, židovské učení a naivní diverzifikace? Správné rozložení majetku je klíčový krok při jeho ochraně. Sázka na jednu kartu se nevyplácí. A to ani v jednom extrému. Výraznou konzervativností vám zničí majetek inflace…nebo taky plíseň :-)...

Krvavé diamanty

Diamanty. Tyto krystaly zachycující světlo a okouzlující svojí jedinečností. Jsou symbolem luxusu, majestátu a neotřesitelné hodnoty. Slibují nejkoncentrovanější bohatství a bezpečí. Od nepaměti jsou oslavovány v pohádkách a příbězích, a zdobí korunovační klenoty. Na...

Ztracené dekády

Investice do akciových trhů, a zejména do indexů jako třeba S&P 500, je často vnímána jako jistá cesta k úspěchu. Tento pohled je často podporován finančními médii, influencery a dokonce reklamami, které často vyzdvihují tento index S&P 500 jako "nejlepší...

Když jsou experti úplně vedle

Dnes končíme letošní rok. O půlnoci vstupujeme do nového roku plni nadějí a očekávání. Pro investory a finanční analytiky je to období plné předsevzetí a predikcí. Historie nám však ukazuje, že i nejzkušenější a nejuznávanější experti mohou být někdy úplně vedle. V...

Martin Kubát

Autor

Jednou měsíčně vám pošleme nejnovější články. Zaregistrujte se k odběru.

Archiv