Dějiny okem investic

Teroristické útoky 11. září (2001)

Pokus islamistů narušit světovou ekonomiku

Každý si prý pamatuje, co dělal, když se to stalo. Den, kdy teroristé zaútočili v New Yorku pomocí letadel a zabili více než tři tisíce lidí. I já si to pamatuji. Pršelo nebo bylo po dešti, zapomněl jsem si na fotbalový zápas kolíkové kopačky, tak jsem se pro ně vracel domů… a tam byla puštěná televize a já poprvé viděl ty hrozné obrázky.

Tento obrázek nemá žádný popisek

ÚSPĚŠNÝ ÚTOK NA AKCIOVÉ TRHY

Zase tak moc mi nedocházelo, co to všechno znamená, byl jsem teprve někdy na začátku puberty. Ale i tak jsem z toho všeho měl hrozně divný pocit.

Cílem teroristických útoků byl především zásah do ekonomiky. Podařilo se. Symbol světového byznysu, symbol Ameriky jakožto lídra světové ekonomiky byl v plamenech a troskách. Akciové trhy musely být dokonce uzavřeny jako ochrana investorů, kteří v panice začali vyprodávat co šlo.

Už průběh roku byl takový neklid před bouří. Akciový trh byl na začátku září 2001 přibližně 12 % mínus ve srovnání se startem roku. A po útoku klesl ještě níže, na mínus 24 %. Celý svět, včetně investorů nevěděl, co se bude dít.

Tento obrázek nemá žádný popisek

RYCHLÝ NÁVRAT K RŮSTU A STABILITĚ

Jenže jak trhy umí hodně poklesnout, tak umí růst. Do konce roku akciové trhy smazaly propad z 11. září a dokonce mírně přerostly hodnoty těsně před útokem. Ztrátu z celého roku 2001 americké akcie dohnaly až později, pokračovalo totiž splasknutí internetové bubliny z léta roku 2000.

Dluhopisy byly úplně v pohodě. V klidu přidaly 4%. Což byl nicméně v porovnání s předešlým rokem 2000 a následujícím 2002 velmi slabý výsledek.

2001 – SHRNUTÍ:

Akcie: -12%

Dluhopisy: 4%

Peněžní trh: 3,8%

A tohle už jste četli?

1500 let stará investiční strategie – Talmud portfolio

Co mají společného Mercedes, židovské učení a naivní diverzifikace? Správné rozložení majetku je klíčový krok při jeho ochraně. Sázka na jednu kartu se nevyplácí. A to ani v jednom extrému. Výraznou konzervativností vám zničí majetek inflace…nebo taky plíseň :-)...

Krvavé diamanty

Diamanty. Tyto krystaly zachycující světlo a okouzlující svojí jedinečností. Jsou symbolem luxusu, majestátu a neotřesitelné hodnoty. Slibují nejkoncentrovanější bohatství a bezpečí. Od nepaměti jsou oslavovány v pohádkách a příbězích, a zdobí korunovační klenoty. Na...

Ztracené dekády

Investice do akciových trhů, a zejména do indexů jako třeba S&P 500, je často vnímána jako jistá cesta k úspěchu. Tento pohled je často podporován finančními médii, influencery a dokonce reklamami, které často vyzdvihují tento index S&P 500 jako "nejlepší...

Když jsou experti úplně vedle

Dnes končíme letošní rok. O půlnoci vstupujeme do nového roku plni nadějí a očekávání. Pro investory a finanční analytiky je to období plné předsevzetí a predikcí. Historie nám však ukazuje, že i nejzkušenější a nejuznávanější experti mohou být někdy úplně vedle. V...

Martin Kubát

Autor

Jednou měsíčně vám pošleme nejnovější články. Zaregistrujte se k odběru.

Archiv