Dějiny okem investic

Tulipánová horečka (1630-1637)

Až příliš velká podoba s “Kryptoměnovou horečkou“

Vyměnili byste dnes svůj pivovar za 3 cibulky tulipánů? Jsou vzácné. Opravdu vzácné. Je jich jen malé množství a víc nebude. Udělali byste to? Asi ne, že? V 17.století to jeden majitel pivovaru udělal. V tomto století se udál jeden z mnoha případů, kam až může vygradovat naše touha po rychlém zbohatnutí. Bez práce a většího úsilí. A tady to vygradovalo opravdu hodně.

Jedna z prvních moderních bublin byla ve znamení tulipánů.

Tento obrázek nemá žádný popisek

CIBULKY NAD ZLATO

Jeden holandský malíř kvůli několika cibulkám musel prodat dům a vyhlásit bankrot. Následně zemřel opuštěný na ulici. Jmenoval se REMBRANDT – říká vám to něco? Dnes se o něm učí děti ve školách, přednáší na univerzitách, jeho díla vystavují v renomovaných galeriích a draží se za horentní sumy. Ale jen málokdo ví, jak se nechal pobláznit. Stejně jako pivovarník. A stejně jako mnoho dalších.

Nejdříve se jednalo o rozmar šlechty, smetánky. Údajně byly tulipány do Holandska přivezeny z Turecka roku 1593. Jenže, když se rozkřiklo, jak je pěstitelé kříží a vytváří pestrobarevné variace, začal o ně být zájem v ostatních kruzích. Cibulek tulipánů bylo málo. Začalo se s nimi obchodovat.

Pomalu, plíživě, vyrůstala bublina. Jedna z nejstarších spekulativních bublin kterou dnes známe jako Tulipánovou horečku. Zasáhla všechny. Od šlechty po čeledíny. Všichni chtěli znásobit své vklady. Rychle a bezpracně.

Jak šel čas, z 1 guldenu za cibulku se cena vyšplhala na 500 nebo 1000. Vzácný druh “Semper Augustus” vyrostl z 1.200 na 3.000 guldenů během pouhého roku. O pár let později za něj dal kupec 4.600 guldenů, povoz a 2 koně.

Pro zajímavost – dům v Amsterodamu tehdy stál 10.000 guldenů

Tento obrázek nemá žádný popisek

NENÍ VŠECHNO ZLATO, CO HRAJE VŠEMI BARVAMI

Dav šílel. Přístup k riziku? NULA! Strach, že mi něco uniká, takzvaný FOMO efekt? Sto ze sta! V roce 1637 byla bublina tak velká… že splaskla. Najednou nebyl takový zájem. Cibulek bylo dostatek a ceny závratně spadly dolů.

Za 3 cibulky si pivovarník nepořídil nic jiného, než tři krásné kytky. Bublina splaskla a tulipány najednou neměli o nic větší hodnotu, než ostatní kytky. Historie ukazuje, že investiční bubliny mohou vzniknou kvůli překvapivým věcem.

Není současná mánie kolem Kryptoměn v mnohém podobná? Mají ve skutečnosi Bitcoin, Etherium a další kryptoměny skutečnou hodnotu, nebo je to jen další hon za barvičkami, stejný, jako byla tulipánová horečka?

A tohle už jste četli?

1500 let stará investiční strategie – Talmud portfolio

Co mají společného Mercedes, židovské učení a naivní diverzifikace? Správné rozložení majetku je klíčový krok při jeho ochraně. Sázka na jednu kartu se nevyplácí. A to ani v jednom extrému. Výraznou konzervativností vám zničí majetek inflace…nebo taky plíseň :-)...

Krvavé diamanty

Diamanty. Tyto krystaly zachycující světlo a okouzlující svojí jedinečností. Jsou symbolem luxusu, majestátu a neotřesitelné hodnoty. Slibují nejkoncentrovanější bohatství a bezpečí. Od nepaměti jsou oslavovány v pohádkách a příbězích, a zdobí korunovační klenoty. Na...

Ztracené dekády

Investice do akciových trhů, a zejména do indexů jako třeba S&P 500, je často vnímána jako jistá cesta k úspěchu. Tento pohled je často podporován finančními médii, influencery a dokonce reklamami, které často vyzdvihují tento index S&P 500 jako "nejlepší...

Když jsou experti úplně vedle

Dnes končíme letošní rok. O půlnoci vstupujeme do nového roku plni nadějí a očekávání. Pro investory a finanční analytiky je to období plné předsevzetí a predikcí. Historie nám však ukazuje, že i nejzkušenější a nejuznávanější experti mohou být někdy úplně vedle. V...

Martin Kubát

Autor

Jednou měsíčně vám pošleme nejnovější články. Zaregistrujte se k odběru.

Archiv