Investiční aktuality

INVESTIČNÍ AKTUALITY 3.kvartál 2022 – boj s inflací, akcie kolísají, dluhopisy přílěžitostí

Centrální banky bojují s inflací zvyšováním úroků. To snižuje zisky firem – platí více na splátky dluhů stejně jako my na svých hypotékách. Česká ČNB začala dříve a důrazněji, Evropská centrální banka začala později, Americký FED někde mezi. Vzhlížíme k přelomu roku 2023/24, kdy již analytici očekávají sazby nižší. Akcie kolísají, očekávaně. České kvalitní dluhopisy nabízí příležitost čtvrtstoletí. Nemovitosti jsou na rozcestí, nemovitostní fondy drží směr.

AKCIE KOLÍSAJÍ

V červenci akcie mírně vzrostly, v srpnu a září pokračoval očekávaný pokles. Americké akcie celkově od července poklesly o 5%, přičemž známý akciový index S&P 500 dosáhl ve 3.kvartálu nového letošního dna. Evropské akcie poklesly o 4,5% a akcie rozvíjejících se trhů odepsaly více než 11%. 

Proč se to děje? Zisky firem klesají, protože si berou úvěry s vyšším úrokem, tedy jim zůstává méně.

Zároveň akciové trhy již nyní s předstihem několika měsíců reaguje na budoucí vývoj. Lze tedy očekávat, že navzdory nepříznivé situaci na konci roku, mohou akciové trhy již během letošní zimy začít růst v očekávání rozvolňování ze strany centrálních bank a ekonomického oživení v budoucnu. Vysoká volatilita (kolísavost) však bude v následujících čtvrtletích bezesporu pokračovat.

DLUHOPISY ZPÁTKY VE HŘE

Zjednodušeně lze říct – když roste úroková sazba, ceny dluhopisů klesají a naopak. U nás se zdá být úroková sazba téměř na pomyslném vrcholu. Proto jsou ceny kvalitních českých dluhopisů velmi nízko. Ve světě sazby teprve rostou, tedy ceny dluhopisů ještě klesají. Vrchol se očekává v první polovině příštího roku.

Náš výhled pro korunové dluhopisy je tedy pozitivní a pro dolarové dluhopisy se pravděpodobně změní na pozitivní již za několik měsíců. Vývoj jejich hodnoty lze určit snadněji než u akcií. Až v příštím roce centrální banky dají nohu z brzdy a úrokové sazby začnou klesat, budou dluhopisy dosahovat zajímavého zhodnocení, které jsme u nich desítky let neviděli.

Můžeme tedy mluvit o konzervativní investiční příležitost s očekáváním cca 5-6% ročně v horizontu cca 3-4 roky. Za posledních 10 let to bylo cca 1-2% ročně.

KOMODIT VÝRAZNĚ ZDRAŽILY

Ceny komodit na burze v roce 2022 prudce stouply. Nejvíce stouply ceny energií – ropa, plyn, elektřina. Stouply také ceny průmyslových kovů: hliník, zinek, železo i měď. Zemědělské komodity rovněž výrazně zdražily.

Toto zdražení dostáváme naservírované v médiích každý den dosyta.

Je to tak, zdražilo se. Čeká nás těžké období a věřím, že ho všichni zvládneme. Bude líp.

NEMOVITOSTNÍ FONDY

Nemovitostní trh pokračoval v mírném růstu. Vzrostly ceny energií a tím i náklady na provoz nemovitostí, tím se zvýšilo i nájemné. Ceny nemovitostí a příjmy z pronájmu mají tendenci růst, když roste inflace. Základní ochranou jsou inflační doložky, které jsou součástí nájemních smluv (dohoda, že nájemné roste, když vzroste inflace).

Historicky jsou nemovitostní fondy řazeny jako efektivní nástroj, který umí ochránit před inflací. Nemovitostní fondy jsou vhodné pro doplnění portfolia a správnou diverzifikaci.

NAŠE DOPORUČENÍ

Nejlepší je – zaprvé nedělat nic, zadruhé přikoupit levnou investici, pokud na to máme peníze.

Zachovejte tedy klid a neprodávejte při momentální poklesu, který je vzhledem k vašemu investičnímu horizontu irelevantní. Taky v listopadu nebudete řešit, že v Chorvatsku prší, když chcete jet na dovolenou až v červenci následujícího roku. 

Pokles je také momentální, krátkodobý. Investiční horizont máme zpravidla dlouhodobý, v řádech desítek let. 

Navíc námi doporučované fondy jsou pod profesionální správou portfolio manažerů, kteří ztráty minimalizují. A také jsme tady my – situaci sledujeme denně a reflektujeme příležitosti i hrozby.

Doporučujeme tedy využít poklesu trhů a nízké nákupní ceny investic a postupně doinvestovávat volné finanční prostředky, zpravidla investice v době krize vedou k nadstandardním výnosům v budoucnu.

Kdo chce chránit úspory před inflací, musí peníze investovat. Jinak se peníze neúnavně každoročně znehodnocují.

HISTORIE POKLESŮ A RŮSTŮ

Na obrázku výše je krásně vidět historie býčího a medvědího trhu. Jak vidno – průměrné trvání medvědího trhu (toho klesajícího) je cca 1,4 roku s průměrnou ztrátou -41 %. Zatímco průměrné trvání býčího trhu (toho rostoucího) je cca 9,1 roku s průměrnou celkovou návratností 480 %. To nám ukazuje že období poklesu trhů trvají historicky průměrně 6,5krát kratší dobu než období růstu, a mají téměř 12krát menší intenzitu.

Jakkoli je dnešní situace vážná a je třeba se dle toho chovat a nebrat ji na lehkou váhu, ukazuje to i možné příležitosti. Při zainvestování peněz v období propadu dochází v budoucnu k nadstandardnímu zhodnocení. Pokud tedy máte volné finanční prostředky, doporučujeme v příštím půlroce doinvestovávat do podhodnoceného trhu a využít této příležitosti.

Nejdůležitější tak v tuto chvíli je, mít stále na zřeteli svůj investiční horizont, držet vhodně diverzifikované portfolio a poskytnout trhům čas, aby se stabilizovaly, přece jen je investování dlouhodobý proces, při kterém je v dobách jako je tato potřeba reagovat s klidem, zvládat svoje emoce a mít pevné nervy.

Investujte.

Je to správné.

A investujte prozíravě.

Jsem Martin Kubát a pomáhám úspěšným budovat a chránit jejich majetek.

A tohle už jste četli?

2.kvartál 2024: Google vyplatil 1.dividendu, Starbucks padá, trhy rostou

Ukázkový zub v podobě 5% poklesu začátkem dubna vytvořil symbolický schod do dalšího růstového kvartálu. Mimochodem, to stejné se stalo na startu tohoto 3.kvartálu. Žeby nádech na další růst? To uvidíme. KOMENTÁŘ K VÝVOJI TRHŮ NVIDIA TÁHNE TRHY Tahounem růstu...

1.kvartál 2024: Růstová nálada, až na dluhopisy

První kvartál letošního roku byl pro akciové investory štědrý. Americké akcie vzrostly o 10,6 % a evropské držely krok, když přidaly 9,7 %. Jednoznačným premiantem byl ovšem japonský akciový trh, s růstem na úrovni 18,1 %. O poznání hůře si vedly akcie...

Jak si vedly investice v roce 2023?

Mrzutý počátek, krachy bank a bankovní krize, věštění z vnitřností, AI úlet Nvidie, pokořená inflace, zlomené úroky a listopadový spurt. Wow, v roce 2023 se toho stalo opravdu hodně. Pojďme se na to společně podívat. SHRNUTÍ ROKU 2023 A VÝHLED Rok 2023 už můžeme...

INVESTIČNÍ AKTUALITY 3.kvartál 2023 – Mírná turbulence, inflace, úroky, dluhopisy

Ve třetím kvartálu 2023 se finanční trhy nacházely v mírně turbulentním období. Inflace v ČR je 6,9 %, ale už má klesající tendenci. Úroková sazba ČNB se drží na 7 %. Dluhopisy mají žně a akcie jsou v normálu. Pojďme se na to společně podívat trochu více. AKCIE...

Martin Kubát

Autor

Jednou měsíčně vám pošleme nejnovější články. Zaregistrujte se k odběru.

Archiv