Dějiny okem investic

Když jsou experti úplně vedle

Dnes končíme letošní rok. O půlnoci vstupujeme do nového roku plni nadějí a očekávání. Pro investory a finanční analytiky je to období plné předsevzetí a predikcí. Historie nám však ukazuje, že i nejzkušenější a nejuznávanější experti mohou být někdy úplně vedle. V tomto článku se, tak trochu Silvestrovsky, podíváme na několik zásadních příkladů, kdy se investiční predikce staly slavnými svou nepřesností. Vlastně byli úplně mimo. Tyto případy nám připomínají, že i v sofistikovaném světě financí a investic zůstává budoucnost vždy nejistou a neodhadnutelnou.

Dow 30 000 do roku 2008

Robert Zuccaro ve své knize „Dow 30 000 by 2008: Why It’s Different This Time“ předpověděl, že Dow Jones dosáhne 30 000 bodů do roku 2008. Realita však byla zcela jiná, neboť rok 2008 zahájil nejhorší finanční krizi od Velké hospodářské krize a Dow Jones klesl o více než 30%. A metu 30 000 zdaleka nedosáhla ani před tímto propadem.

Internet nebude mít vliv na investování – Paul Krugman

V roce 1988 Paul Krugman prohlásil, že internet nebude mít větší ekonomický dopad než faxový stroj, a předpovídal, že počet pracovních míst pro IT specialisty se bude snižovat. Jak se později ukázalo, internet revolučně změnil investiční průmysl i ekonomiku jako celek.

Dow na 36 000

V další knize „Dow 36 000: The New Strategy for Profiting from the Coming Rise in the Stock Market“ z roku 2000 autoři James K. Glassman a Kevin A. Hassett předpověděli, že Dow dosáhne 36 000 bodů, což se nepotvrdilo, zejména kvůli recesi na počátku 21. století. Index Dow Jones 36 000 dosáhl této hodnoty až v roce 2021.

Netflix je přeceňovaný

V roce 2003 Paul La Monica varoval investory před akciemi Netflixu, které podle něj byly přeceňované. Nicméně, akcie Netflixu od té doby vzrostly o více než 4 000 %.

Dow by mohl klesnout na 3 000 bodů v roce 2013

Harry Dent, CEO společnosti HS Dent, v roce 2011 předpověděl, že Dow Jones bude mít těžký rok 2012 a nakonec klesne na 3 000 bodů v roce 2013. Tato predikce se nikdy nesplnila.

AIG a jejich Credit Default Swaps

V roce 2007 společnost AIG uklidňovala investory ohledně svých transakcí s Credit Default Swaps, prohlásila, že je těžké si představit scénář, kdy by na těchto transakcích ztratila i jen dolar. Následující rok však firma kolabovala kvůli krizi na trhu s CDS.

Google IPO bude zklamáním

Whitney Tilson v roce 2004 prohlásil, že akcie Google budou pro investory velkým zklamáním. Od té doby se však akcie Google staly jednou z nejúspěšnějších technologických společností.

Subprime hypotéky jsou „bezrizikové“ – Fannie Mae

V roce 2004 společnost Fannie Mae tvrdila, že subprime hypotéky, které prodává, jsou tak bezrizikové, že kapitál pro jejich držení by měl být pod 2%. Tyto hypotéky se později ukázaly jako toxické a staly se jednou z hlavních příčin finanční krize v roce 2008.

iPhone nebude mít významný tržní podíl – Steve Ballmer

Steve Ballmer, tehdejší CEO společnosti Microsoft, prohlásil, že iPhone od Apple nebude mít žád

ný významný tržní podíl. Realita byla však úplně opačná, iPhone ovládl značnou část trhu se smartphony.

Bear Stearns je v pořádku – Jim Cramer

Jim Cramer v březnu 2008 ujistil diváky, že Bear Stearns je v pořádku. Pouhých pět dní později byla firma prodána společnosti JP Morgan za zlomek své původní hodnoty.

Tak to vidíte. Když vám někdo řekne naprosto zaručenou a ověřenou informaci o tom, co se bude dít a jak se to bude vyvíjet, vzpomeňte si na tento článek a třeba i na tvrzení o Googlu a iPhonu.

Tyto příklady nám poskytují cenné lekce. Nezáleží na tom, jak sebevědomé jsou naše předpovědi nebo jak vysokou důvěru máme v naše analýzy. Vždy existuje vysoká pravděpodobnost, že budou chybné. Stejně tak, jako že budou správné. A právě v této nejistotě leží krása a vzrušení investování.

Jak vstupujeme do nového roku, mějme na paměti, že i ti nejzkušenější mohou chybovat a chybují, a že otevřenost k novým možnostem a flexibilita v našich strategiích mohou být našimi nejlepšími spojenci v neustále se měnícím světě investic.

Investujte prozíravě.

A tohle už jste četli?

1500 let stará investiční strategie – Talmud portfolio

Co mají společného Mercedes, židovské učení a naivní diverzifikace? Správné rozložení majetku je klíčový krok při jeho ochraně. Sázka na jednu kartu se nevyplácí. A to ani v jednom extrému. Výraznou konzervativností vám zničí majetek inflace…nebo taky plíseň :-)...

Krvavé diamanty

Diamanty. Tyto krystaly zachycující světlo a okouzlující svojí jedinečností. Jsou symbolem luxusu, majestátu a neotřesitelné hodnoty. Slibují nejkoncentrovanější bohatství a bezpečí. Od nepaměti jsou oslavovány v pohádkách a příbězích, a zdobí korunovační klenoty. Na...

Ztracené dekády

Investice do akciových trhů, a zejména do indexů jako třeba S&P 500, je často vnímána jako jistá cesta k úspěchu. Tento pohled je často podporován finančními médii, influencery a dokonce reklamami, které často vyzdvihují tento index S&P 500 jako "nejlepší...

Santa Claus rally

Když se svět ponoří do vánoční nálady, na finančních trzích se objevuje zajímavý jev známý jako "Santa Claus Rally" (Vánoční rally). Tento termín, který v roce 1972 zavedl Yale Hirsch, zakladatel Stock Trader’s Almanac, odkazuje na patrný nárůst výkonnosti akciového...

Martin Kubát

Autor

Jednou měsíčně vám pošleme nejnovější články. Zaregistrujte se k odběru.

Archiv