Investiční aktuality

Krach Silicon Valley Bank a Credit Suisse – nic se neděje

V posledním týdnu jste mohli zaregistrovat rozruch kolem krachu 16. největší banky v Americe, Silicon Valley Bank (SVB). Stručně se podíváme, co se stalo a co to může znamenat pro nás.

KRACH SVB? ŽÁDNÝ PRŮŠVIH SE NEKONÁ A ČESKÉ BANKOVNICTVÍ TO ANI NEZAREGISTRUJE

SVB, jejíž klienty jsou hlavně startupy a technologické firmy se v minulých letech dařilo. Za volné peníze se rozhodla nakoupit dlouhodobé dluhopisy. Banka předpokládala že úroková míra zůstane nízko a stabilní jako v posledním desetiletí. To se ovšem nestalo a ve chvíli, kdy americká centrální banka FED ostře zareagovala na inflaci zvyšováním úrokových měr, tyto dluhopisy začali ztrácet na hodnotě. Klienti z banky začali své vklady vybírat. Jenže SVB si nenechala dostatečné rezervy na tyto odkupy. Aby klienty vyplatila, byla nucena prodat dluhopisy pod cenou. Tento ztrátový prodej zaregistroval trh a mezi klienty SVB nastala panika a začali hromadně vybírat své vklady což banku během 48 hodin položilo.

Americká centrální banka chtěla odvrátit řetězovou reakci a uklidnit lidi a přišla s programem, který dalším bankám pomůže uchovat si platební schopnost.

SVB podcenila rizikový faktor, takže si za to tak trochu může sama. Žádný průšvih se nekoná a české bankovnictví to ani nezaregistruje.

SITUACE KOLEM CREDIT SUISSE

Akcie druhé největší švýcarské banky Credit Suisse včera poklesly o 24%. Vývoj to není překvapivý. CC se s vážnými problémy potýká dlouhodobě. Akcie za posledních 5 let ztratily 86%. V roce 2022 reportovala největší ztrátu od finanční krize 2008 – 7,3 mld. Franků.

CS je celkově zranitelná a není divu, že právě její akcie jsou za aktuálních tržních podmínek (po krachu amerických bank SVB a Signature) pod velkým tlakem.

CS dnes oznámila, že využije půjčku od švýcarské centrální banky až 50 miliard švýcarských franků (1,2 bilionu Kč).

Reakce trhů? V úvodu čtvrtečního obchodování reagují akcie Credit Suisse na podporu od Švýcarské centrální banky prudkým růstem o desítky procent. Rostou i akcie českých bank nebo Societe General – matky české Komerční banky.

Každopádně české banky rozhodně nejsou v situaci Credit Suisse. Mají oproti CS (nebo třeba SVB) konzervativní obchodní modely. Jsou ziskové a dobře kapitálově vybavené. 

Je potřeba podobné zprávy brát z rezervou, vzhledem k tomu jak média všechno nafouknou pro větší sledovanost

Investujte.

Je to správné.

A investujte prozíravě.

Jsem Martin Kubát a pomáhám úspěšným budovat a chránit jejich majetek.

A tohle už jste četli?

2.kvartál 2024: Google vyplatil 1.dividendu, Starbucks padá, trhy rostou

Ukázkový zub v podobě 5% poklesu začátkem dubna vytvořil symbolický schod do dalšího růstového kvartálu. Mimochodem, to stejné se stalo na startu tohoto 3.kvartálu. Žeby nádech na další růst? To uvidíme. KOMENTÁŘ K VÝVOJI TRHŮ NVIDIA TÁHNE TRHY Tahounem růstu...

1.kvartál 2024: Růstová nálada, až na dluhopisy

První kvartál letošního roku byl pro akciové investory štědrý. Americké akcie vzrostly o 10,6 % a evropské držely krok, když přidaly 9,7 %. Jednoznačným premiantem byl ovšem japonský akciový trh, s růstem na úrovni 18,1 %. O poznání hůře si vedly akcie...

Jak si vedly investice v roce 2023?

Mrzutý počátek, krachy bank a bankovní krize, věštění z vnitřností, AI úlet Nvidie, pokořená inflace, zlomené úroky a listopadový spurt. Wow, v roce 2023 se toho stalo opravdu hodně. Pojďme se na to společně podívat. SHRNUTÍ ROKU 2023 A VÝHLED Rok 2023 už můžeme...

INVESTIČNÍ AKTUALITY 3.kvartál 2023 – Mírná turbulence, inflace, úroky, dluhopisy

Ve třetím kvartálu 2023 se finanční trhy nacházely v mírně turbulentním období. Inflace v ČR je 6,9 %, ale už má klesající tendenci. Úroková sazba ČNB se drží na 7 %. Dluhopisy mají žně a akcie jsou v normálu. Pojďme se na to společně podívat trochu více. AKCIE...

Martin Kubát

Autor

Jednou měsíčně vám pošleme nejnovější články. Zaregistrujte se k odběru.

Archiv